Chřipka útočí

12. únor 2003

Odborníci varují - chřipková epidemie postupně zasáhne celou Českou republiku. Nejvíce nemocných je zatím na Moravě, přesto se začínají zaplňovat ordinace lékařů i na východě Čech. Potvrdil do královéhradecký doktor Miloslav Lacina...

"Od včerejška to vypadá poměrně hrůzyplně. Počty pacientů se pohybují určitě nad stovkou, včera dokonce 160 a právě velkou část z nich začínají být virozy a mezi nimi i typické chřipky. Ten nárůst je tak zhruba o polovinu. Typické jsou teploty, bolesti kloubů, horečky, celková schvácenost a únava. Z léků na chřipku se dají použít pouze takzvaná antipyretika. To znamená léky na snižování především teploty i když teplota by se neměla až tak moc srážet, protože působí "výchovně" na mikroby a povzbuzuje imunitní systém k lepší obranné reakci, takže především léky na snižování teploty a dostatek vitamínů."

ordinace
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.