Chřipky v Pardubickém kraji jsou na ústupu

1. březen 2019 11:45

Počty lidí, kteří v Pardubickém kraji trpí akutními respiračními chorobami včetně chřipky, se postupně snižují. Za poslední týden klesl zhruba o tři procenta.

V průměru hygienici evidují 1261 nemocných na 100 000 obyvatel. Za hranici epidemie se považuje 1600 až 1800 nemocných na 100 000 obyvatel.

„Situace se stabilizovala. Hraniční jsou stále okresy Chrudim a Ústí nad Orlicí, kde nemocnost dosahuje hodnot 1639 a 1642, choroby jsou rozšířeny zvláště u malých dětí,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. Pardubicko a Svitavsko jsou zasaženy podstatně méně.

Hygienici zaznamenali 12 případů onemocnění s komplikovaným průběhem. Na Orlickoústecku dva lidé v souvislosti s chřipkami zemřeli. „Nemoci už jsou na ústupu, hlavní vlnu máme zřejmě za sebou,“ dodala Hégrová.

Zákazy návštěv: jen někde

Kvůli infekčním nemocem byly před časem zakázány návštěvy ve všech pěti nemocnicích akutní péče v regionu.

Zákaz platí také v Domově pro seniory ve Sloupnici na Orlickoústecku, Domě klidného stáří Glossus v Luži Košumberku, Hamzově odborné léčebna v Luži a léčebném ústavu Albertinum Žamberk. Omezeny jsou návštěvy v Domově Simeon v Horní Jelení na Pardubicku, který se stará o lidi se sníženou soběstačností, návštěvníci by měli nosit roušky.

Zákaz už naopak odvolaly Nemocnice následné péče v Moravské Třebové a Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související