Chrudim couvá. Rodinný park na Podhůře se nejspíš stavět nebude

18. leden 2024 09:05

Plán na novou atrakci v chrudimských rekreačních lesích dostává trhliny. Rodinný park za několik milionů korun měl nahradit zrušené lanové centrum. Jenže na slíbenou dotaci město nedosáhne a ze svého rozpočtu ji platit nechce.

V roce 2021 v rekreačních lesích odstranili lanové centrum, které dosloužilo. A vlastně okamžitě se začala chystat náhrada. Už by to neměla být tak sportovně založená atrakce, ale vlastně několikapatrové lanové bludiště, které zvládnou prolézt skoro všichni. Proto Rodinný park. Původně měla pauza trvat jedinou sezónu, atrakce měla být hotová vloni.

Atrakce za 10 milionů? Bez dotace ne

Problémem jsou ale peníze. Město počítalo se slíbenou čtyřmilionovou dotací od státu, na programy na rozvoj cestovního ruchu. Jenže pak začal spor o to, jestli má být provoz parku ziskový, jestli to v takovém případě není možné považovat za nedovolenou podporu, hrozilo zkrácení příspěvku a nakonec Chrudim nedostane nic. Původní rozpočet na stavbu byl 8,5 milionu korun, teď už je to přibližně 10 milionů korun, protože zdražily materiály, vyšší jsou výdaje na mzdy a další položky.

Zatímco ještě vloni mělo město v rozpočtu blokovanou částku zhruba čtyři miliony korun na spolufinancování stavby, letos je kolonka prázdná. Podle ředitele chrudimských městských lesů Petra Štěpánka nepřipadá v úvahu ani žádná dotace. Jediná varianta je podle něj to, že město nakonec nějakou rezervu v rozpočtu najde a zbytek by lesy zaplatily z úvěru. Pokud se to nestane, prázdné místo na Podhůře zaplní časem jen nějaké menší a levnější herní prvky. Velké 3D bludiště tam stát nebude.

Spustit audio

Související