Pavučina ve výšce pro děti i babičky. Na Podhůře bude nová atrakce

25. srpen 2021 09:36

Už ne na stromech a už ne tak náročná. Chrudim má jasno o nové atrakci, která bude stát v městských lesích. Nahradí odmontovaný lanový park, který sloužil dvanáct let. Město se chystá okopírovat nedaleký Hradec Králové, kde už podobná atrakce funguje.

Velký lanový park už je sundaný a vydržel déle, než se čekalo. „Životnost lanového parku byla plánovaná na deset let, nám se to povedlo 12 roků. Veškeré prvky se blíží k hranici životnosti. My jsme to samozřejmě průběžně obnovovali, proto to taky vydrželo dlouho. Teď už to nemá ani cenu, protože dneska už jsou jiné systémy lanových parků,“ říká ředitel chrudimských lesů Zdeněk Odvárka.

Čtěte také

Podle ředitele už na začátku bylo jasné, že životnost atrakce bude omezená a věděli dopředu, do čeho jdou. „My jsme to okoukali někde na Slovensku kdysi. A dneska už jsou jiné systémy, samojištění, kapku jinak konstruované, svět se posunul. Za celou dobu nebyly žádné negativní ohlasy, spíš pozitivní v tom, že když ta životnost končí, tak už máme rozjeté vedle stávajícího parku, který tady byl, by měla vzniknout nějaká síťová atrakce.“

„My jsme to tu měli na stromech a některé stromy nám tu uschnuly. Takže i na tohle jsme museli reagovat. Už to nebude na stromech, ale budou to dřevěné kůly na betonových patkách a bude to kapku jiný systém. Třeba ten rodinný park, to je prolézačka ve výšce 5-10 metrů, je to takové relativně bezpečnější.“

Areál trampolín zavěšených na stromech otevřely v hradeckých městských lesích v roce 2019

Na atrakci se bude moci pohybovat víc lidí, můžou tam chodit například i babičky s dětmi. V čem se ještě bude novinka lišit? „3D bludiště, něco podobného mají dneska v Městských lesích Hradec Králové, kde už mají postavenou tuhle novou věc, kterou bychom tu rádi realizovali. Kolem sebe máte sítě, takže můžete maximálně spadnout asi tak z 10 centimetrů si sednout do sítě,“ dodal Odvárka.

Nová atrakce by v chrudimských městských lesích měla stát nejdřív příští rok.

Spustit audio

Související