Chrudim v září otevře opravenou sportovní halu s novou přístavbou. Změny stály 100 milionů

27. srpen 2024 09:50

Víc než rok a půl byla sportovní hala v Chrudimi mimo provoz. Už po prázdninách se ale do ní futsalisté, volejbalisté, gymnastky, házenkáři a další oddíly zase vrátí. Dělníci dokončili náročnou přestavbu za skoro 100 milionů korun. Následovat mají ale ještě další změny.

Sportovní hala byla dokončená v roce 1975 a od té doby na nějakou zásadnější opravu nepřišla řada. Budova nebyla v dobrém stavu a hrozilo dokonce to, že případná havárie může znamenat uzavření haly, a proto se také radnice po několika odkladech do opravy pustila.

Zbyla v podstatě jen kostra, nové je celé zázemí pro sportovce i návštěvníky a přistavěná je další část s novou tělocvičnou. Vchod je obrácený, teď se do haly bude vstupovat směrem z Opletalovy ulice. Opravená je i tribuna pro diváky, čítá 500 nových kovových sedaček.

Otevře se 7. září

Slavnostní otevření je naplánované na sobotu 7. září. Hala je zkolaudovaná, zbývají jen nějaké drobnější práce, třeba dokončit vybavení šaten. Zahájení provozu bude spojené s ukázkami různých sportů v podání oddílů, které mají v hale zázemí.

Zároveň také skončí jejich nedobrovolný azyl, rok a půl musely kluby vydržet jinde, hledaly si náhradní sportoviště, někdy i mimo město - třeba jako mistrovský futsalový klub, který hrál v sousedním Heřmanově Městci.

Bude se bourat i stavět

Radnice počítá s tím, že na první etapu budou navazovat další kroky. Vedle haly stojí Sporthotel, který chce radnice nechat zbourat a nahradí ho modernější stavba. A s tím budou spojené i opravy Tyršova domu.

Možná podoba chrudimské sportovní haly s třípatrovým parkovištěm

Ale ještě mnohem výraznější změna má být nový parkovací dům za halou. Má mít tři patra a kapacitu asi dvě stě míst. Další etapy teď mají na stole projektanti, samotná stavba by měla začít za dva roky. Ale bude záležet na penězích, náklady radnice odhaduje asi na 350 milionů korun.

Město převzalo sportovní halu v roce 2010 od Tělocvičné jednoty Sokol, která na opravy neměla peníze. Hala na Tyršově náměstí je jediná v celém městě a zajišťuje možnosti sportování jak pro sportovní kluby, tak pro některé školy.

V minulosti Chrudim zvažovala, že vybuduje sportovní halu v lokalitě V Průhonech. Stavba by však byla velmi nákladná, proto se nové vedení města rozhodlo nynější halu, která byla téměř v havarijním stavu, postupně zrekonstruovat.

autor: Josef Kopecký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související