Po Chrudimi i okolí s jednou jízdenkou. Město se připojuje do systému IREDO

27. červen 2024 08:40

Z MHD na jednu jízdenku na autobus i vlak. To je hlavní změna, která čeká hromadnou dopravu v Chrudimi. Už příští týden se zapojí do systému IREDO, který sdružuje přepravce v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Změna má zjednodušit cestování. Provází ji ale také výměna čipových karet.

První kroky cestujících, kteří chtějí využívat tarify IREDO, povedou na pokladnu Českých drah. Druhá možnost je požádat o kartu elektronicky. Současné průkazky pro MHD zaniknou. Hlavní výhoda je sjednocení jízdenek.

„Víceméně je to komfort pro občany, aby si nemuseli kupovat, pokud jedou z Medlešic do Pardubic a jedou přes Chrudim, tři jízdenky. Nicméně může přijet autobusem do Chrudimi, sednout na vlak, má to všechno v jedné jízdence,“ vysvětluje místostarosta Chrudimi Zdeněk Kolář (ANO).

Přímo v Chrudimi se ceník jízdného měnit nebude, doplňuje vedoucí odboru dopravy chrudimského městského úřadu Martin Klimek: „Ve své podstatě naše ceny zůstaly stejné, pak se to jenom zaokrouhlovalo podle ceníku IREDO, protože tím ceníkem IREDO jsme zavázáni, ale v globálu nedochází prakticky k žádným změnám. Skutečně se spíše zaokrouhlovalo, než by se zvedalo jízdné.“

Senioři dál jezdí zdarma

Stejná sazba zůstane pro jednotlivé jízdenky. A o svoji výhodu v MHD nepřijdou ani senioři. „V Chrudimi dále zůstává, že senior nad 70 let jezdí zadarmo, stále musí prokazovat svůj věk, ale je to pouze v rámci Chrudimi,“ říká Martin Klimek.

Mezi další výhody patří možnost využívat příměstské spoje vedle klasických autobusů MHD a také zavedení bezhotovostních plateb. Od zapojení do systému IREDO si město slibuje pohodlnější cestování.

I když to podle Zdeňka Koláře bude něco stát: „Pro město jako takové to pravděpodobně bude trochu ztráta ve finančních prostředcích, co se vybíralo na jízdném, to znamená, že budeme muset něco trochu doplácet, protože tam pak dochází k velkému přepočtu mezi autobusovými dopravci, Českými drahami a podobně. Peníze jsou pak rozdělovány určitým poměrem. Nepředpokládáme, že by to byla velká ztráta, nicméně nějaké drobné tisíce či desetitisíce tam budou.“

Nové podmínky začnou v chrudimské MHD platit od prvního července.

Spustit audio

Související