Chrudimi se daří hýbat s autovraky. Vloni jich z ulic zmizelo skoro čtyřicet

4. leden 2021 08:11

V Chrudimi se podařilo najít recept na autovraky. Tedy na to, jak se nepojízdných a zničených vozidel zbavit. Městu pomohla změna zákona, ale hlavně nabídka radnice, že se majitelé nemusejí o nic starat, ani nic platit. Stačí, když podepíšou plnou moc.

Nahlaste autovrak:

Nové autovraky hlaste Městské policii Chrudim na e-mail pavel.hromadko@chrudim-city.cz. Městská policie věc prověří a následně bude postupovat ve spolupráci s městským úřadem.

Dříve musely obce platit posudky a dokazovat, že autům chybí důležité části a je tedy možné je považovat za vrak. Vloni se podmínky zjednodušily. Po novele stačí, aby auto mělo půl roku propadlou technickou kontrolu. Následuje výzva majiteli a po uplynutí dalších dvou měsíců je možné vůz odtáhnout. Chrudim ale udělala ještě krok navíc. Odklízení vraků chce urychlit tak, že vlastníci nemusejí dělat vůbec nic, a taky nic platit za odtah a likvidaci vozu.

Jeden podpis a je po vraku

Chrudim nabídla majitelům aut možnost, že za ně všechno vyřeší sama. Stačí jeden podpis. Majitel dá městu plnou moc a úředníci se postarají o zbytek. Město sice zaplatí poplatek za odtah, ten se mu ale vrátí ve výkupní ceně, kterou platí vrakoviště.

Ideální je, když řidič dodá i malý a velký technický průkaz, ale není to podmínka. Město pak nechá auto ekologicky zlikvidovat a podá i žádost o zánik vozidla do registru vozidel. Majitel tak automaticky přestává platit povinné ručení. Takže v podstatě všechno zařizování přechází na stranu Chrudimi.

A motivace plnou mocí zabírá. Vloni tak z ulic a parkovišť zmizelo skoro čtyřicet aut, což je třikrát víc, než předloni. Velitel chrudimských strážníků Lukáš Dvořák to popisoval na příkladu vraku z Revoluční ulice. Městská policie hledala majitele rok a půl, protože auto si mezi sebou vlastníci různě přeprodávali. Když se ho strážníkům podařilo najít a nabídli mu cestu podpisem plné moci, do dvou hodin bylo auto odtažené.

Spustit audio

Související