Chrudimské lesní království dělá z cyklistů perpetuum mobile

22. červen 2015

O další atrakci víc mají od tohoto týdne Městské lesy na Podhůře. Otevírá se nová část cykloparku. Takzvaný pumptrek představuje malý okruh, po kterém se jezdí na kole díky kinetické energii. „Na kopci se nadzvednete, při sjezdu dolů se zhoupnete,“ popisuje jednoduchý princip jízdy Zdeněk Odvárka z Městských lesů Chrudim.

První svezení v novém pumptreku nabídnou sobotní Svatojánské slavnosti. „Děti si budou moci vyrobit maketu Báry a taky svatojánské balónky štěstí s přáními. Už v 10 hodin slavnostně otevíráme takovou okružní cestu pro handicapované. Navíc od Báry vzlétnou horkovzdušné balony a byli bychom rádi, kdyby ji i přelétali. Využijeme tradičního setkání balonářů v Chrudimi. Let se nedá vůbec s ničím srovnat. Proti letadlům a podobně jste volní. Nikdo se ani moc nebojí, což je takový zajímavý paradox. Na závěr dne budeme pozorovat svatojánské mušky.“

Zájem o Podhůru neuvadá

Rekreační lesy podle Odvárky přinášejí možná ještě víc, než se původně předpokládalo. „Návštěvnost každým rokem stoupá. Odhadujeme za loňský rok 50 000 lidí, nemáme žádná počítadla. Bára byla několikrát vyhlášená nejkrásnější rozhlednou kraje. Je to dřevostavba, aby lidé viděli, že všechno nemusí být jen z betonu. Hned na začátku jsme měli smůlu, když se přihnalo tornádo. Báru prověřilo dost intenzivně. Na rozhledně děláme pravidelné revize před začátkem sezóny, udržujeme ji. Dopředu je dimenzovaná na životnost asi dvaceti let kvůli své konstrukci.“

Rozhledna Bára II

Velký zájem ale přináší nutnost vzájemné ohleduplnosti návštěvníků. Místo využívají chodci, jezdci na koních i cyklisté: „Problémy se občas objeví, ale během vytváření koncepce jsme se výrazným komplikacím snažili předejít. Koně jsme dali do části, kde lidé chodit nebudou. Kvůli rozdělení jsme vytvořili Návštěvní řád. Podobně cyklisté jsou v části, kde moc nechceme, aby lidé chodili. Maximálně by se měli křížit,“ vysvětluje Odvárka.

Fenomén cyklistiky

Josef Pejchal natáčí se Zdeňkem Odvárkou, ředitelem něstských lesů Chrudim

Příměstský singltrek postavili chrudimští loni. Inspirovali se v Novém Městě pod Smrkem. Měří necelé dva kilometry, ale v budoucnu by měl mnohonásobně vyrůst. „Připravili jsme takzvanou studii proveditelnosti. Řešíme ochranu přírody. Mohlo by se to zrealizovat,“ myslí si Zdeněk Odvárka.

autor: MAL
Spustit audio