Chrudimský recept na sucho je mulč. Posekanou trávu na většině zelených ploch nechávají ležet

18. květen 2022

Jaro skoro bez deště a v paměti několik suchých let. V Chrudimi si už před několika roky vybrali cestu, jak udržet zelené plochy zelené. Ve městě se většina zelených ploch udržuje tak, že posekaná tráva zůstane na místě. Kromě jiných výhod je to pojistka, že trávníky nespálí slunce.

Klášterní zahrady jsou park přímo v centru města. „Mulčování probíhá tím způsobem, že se odstraňuje vrchní třetina trávníku, která se rozmulčuje sekačkou a zapadne do toho trávníku. Jeden až dva dny po seči je ten mulč v tom vidět, nicméně potom se rozmělní a zmizí v trávníku,“ popisuje Kateřina Jánská, která se o zeleň v Chrudimi stará.

Sázka na mulč má podle ní několik důležitých výhod. „Neodvážíme z města biologický materiál. Ten mulč trávníky hnojí. My je vůbec nehnojíme. Plus je velmi odlišná cena za sekání.“ Kromě toho jsou trávníky odolnější vůči suchu.

I v období velkých such byly podle Jánské v Chrudimi trávníky z 90 % zelené místo rezaté spálené trávy, která byla vidět v některých jiných městech.

Louka bez mantinelů

V Chrudimi se tímto způsobem seká přibližně 80 % trávníků. A posekaná tráva se nesbírá ani tam, kde se mulčování použít nedá. Kde to vyloženě nevadí, nechávají se plochy prostě přirozeně růst. „Svahy, příkopy, odlehlejší části necháváme růst jako svým způsobem květnou louku. Sekáči nechávají i vykvetlé trávníky přes jednu seč dokvést, aby tam byla potrava ro hmyz,“ dodává Kateřina Jánská.

Úspornější a šetrnější systém ale neznamená to, že údržba nestojí nic. Jen v letošním roce by mělo město za sekání trávníků zaplatit skoro sedm milionů korun.

Spustit audio

Související