Chuť na sladké nepřináší úplně „sladký“ život. Sladkosti bychom měli v našem jídelníčku omezovat
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:53 Rozhovor s režisérem a hercem Tomášem Magnuskem
- 04:58 Sladkosti a dobré rady výživové poradkyně Martiny Jandové
- 09:47 Módní trendy a plesová sezóna
- 14:26 Poradíme, jak si jednoduše oživit svůj šatník
- 18:25 Co je to artróza a jak se dají problémy řešit?
- 22:52 Životní styl musherů a jejich zvířecích miláčků
S výživovou poradkyní Martinou Jandovou si povídáme o chuti na sladké. Jak je to se sladkostmi v našem životě?
Asi všichni víme, že sladkosti bychom měli v našem jídelníčku spíše omezovat. Ale přesto nás tak lákají. Tak, co s tím můžeme udělat? Chutě na sladké jsou dány buď fyziologicky nebo mají i příčiny psychického rázu.
Dbala bych na zmenšení množství konzumovaného cukru a tuku. Do některých receptů se dá krásně vložit tvaroh.
Martina Jandová, výživová poradkyně
Fyziologický důvod je například pokud máme jídelníček špatně nastavený a nevyvážený. Obsahuje třeba málo bílkovin nebo nevhodné potraviny, pok kterých naše tělo žádá větší energii. A to je právě většinou spojeno s chutí na sladké.
Čtěte také
Ale někdy můžeme mít jídelníček nastaven naprosto v pořádku, nic tam nemusí chybět, ale přesto se chuť na sladké dostavuje. Je to často také z toho důvodu, že jsme už na sladké zvyklí. Dáme si odpoledne kávu a k ní nějaký dezert. Už tedy máme navyklou nějakou situaci.
Ovšem někdy je to dáno i z důvodu stresu, kdy se potřebujeme trochu uklidnit a zklidnit. Sladké jídlo nám poskytuje berličku, která nám v tu chvíli pomůže.
Jak tedy omezit sladké, abychom neměli nutkání vytahovat sladkosti?
Nejzásadnější je, podívat se, jestli je náš jídelníček v pořádku. Jestli tam nejsou nějaké potíže, že třeba jíme nepravidelně. Ráno se nasnídáme a pak konzumujeme až večeři. Nebo si dáme jen jedno velké jídlo odpoledne a už nám nestačí běžná porce a musíme se dojídat.
Připomínám známé pravidlo, nechoďte nakupovat hladoví. Protože pak do košíku přidáme věci, které nepotřebujeme.
Martina Jandová, výživová poradkyně
Dále se zkuste zamyslet, jestli je váš pitný režim v pořádku. Jak se říká, hlad je převlečená žízeň. A často to souvisí právě i s chutí na sladké. Spočítejte si, kolik sklenic za den vypijete. Tedy i to může souviset s chutí na sladké.
Dále bych se podrobněji podívala na skladbu jídelníčku. Zda nekonzumujeme příliš mnoho jídel s vysokým glykemickým indexem. To znamená, že nenavozují na delší dobu pocit sytosti a my máme brzy opět hlad. To jsou různé polotovary nebo jídla s vysokým podíle cukru.
Čtěte také
Když si dáme například je snídani koblihu nebo koláč a nemáme k tomu přidanou bílkovinu, tak to často způsobuje další odezvu v chuti na sladké. Vždy dbát na kombinaci s bílkovinou. A díky tomu budeme mít pocit sytosti delší.
Mohli bychom nahrazovat některé sladkosti něčím zdravějším a přitom naši chuť na sladké uspokojili?
Rozhodně. Doma si můžeme upéct spoustu variant zdravého jídla. Dbala bych na to, abychom zmenšili množství konzumovaného cukru a tuku. Třeba do některých receptů se dá krásně vložit tvaroh. Nebo si udělat tvarohový krém, který nám jídlo obohatí o bílkoviny a z původní kalorické bomby se může díky tomu stát běžná snídaně či svačina, která nám nerozhodí náš režim.
A připomínám ještě známé pravidlo, nechoďte nakupovat hladoví. Protože náš nákupní košík v takovém případě vypadá úplně jinak. Když nakupujeme hladoví, tak do něj často přihodíme i věci, které vůbec nepotřebujeme. Když budete nakupovat sytí, bude ten košík určitě vypadat lépe.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.