Chystá se nový most. Zatím bude lidi z Mělic do Valů vozit převozník

30. leden 2018 15:55

Dopravní spojení přes Labe ve Valech u Přelouče by už letos mohlo připomínat scénu z filmu pro pamětníky. Na místo se totiž po mnoha desetiletích vrátí říční přívoz, který bude zajišťovat, aby se lidé suchou nohou dostali na druhý břeh. Stávající starý vojenský most má uvolnit místo nové mostní stavbě, která ho vystřídá.

Zhotovitele sice ředitelství vodních cest ještě nevybralo, tendr ale vypíše v blízké době, řekl mluvčí Jan Bukovský. Pokud vše půjde hladce, mohla by stavba nového mostu ve Valech začít letos na jaře, možná v květnu. Jisté to ale není. Bude nutné doladit, do kdy budou moct lidé využívat starý vojenský most a kdy začne fungovat už zmiňovaný přívoz přes řeku, což bude nějakou dobu jediná cesta z jednoho břehu na druhý.      

Převozník jako ze starých časů

Přívoz by měl fungovat od chvíle, kdy stavbaři rozeberou stávající starý vojenský most. To bude v okamžiku, kdy ještě nebude stát nový. Podle Jana Bukovského bude přívoz k dispozici kousek vedle a určený bude pouze pro transport lidí. To ale zkomplikuje život řidičům, protože z Valů do Mělic se dostanou oklikou přes Přelouč. Jiné řešení třeba formou provizorního přemostění podle Ředitelství vodních cest není možné, překáželo by to stavbě. 

Letní Mělice: koupání a silnice ucpané zaparkovanými auty

Zaparkovaná auta komplikují průjezd na silnicích okolo písníků

Silnice blokované auty, chodci, cyklisté, nepřehledné situace. Tak to v létě vypadá kolem písníků v Mělicích a Lohenicích na Pardubicku. Na každoročně se opakující dopravní problémy zástupci místních samospráv upozorňují už několik let. Podle vedení Přelouče, pod které osady Mělice a Lohenice spadají, ale problém tak velký není.

Stavba nového mostu souvisí to s plány na budoucí splavnění Labe. Současný most je totiž nízký a nemůžou pod ním proplouvat větší lodě. Nový most to naopak umožní, bude vyšší a dimenzovaný bude na dva jízdní pruhy.

Odhadovaná cena je 200 milionů, 40 přispěje kraj. Podle ředitelství vodních cest by stavba měla trvat něco přes rok, a na podzim 2019 by mohlo být hotovo.

Starosta obce Valy Dušan Doležal, věří, že nový most zvýší komfort dopravy, někteří obyvatelé Mělic se ale obávají, že do obce přivede víc aut včetně těch nákladních. Krajský radní pro dopravu Michal Kortyš z ODS tvrdí, že případné opatření kraj jako správce silnice přijme ve chvíli, kdy se ukáže, že obavy lidí jsou opodstatněné.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio