Letní Mělice: koupání a silnice ucpané zaparkovanými auty

4. srpen 2017

Silnice blokované auty, chodci, cyklisté, nepřehledné situace. Tak to v létě vypadá kolem písníků v Mělicích a Lohenicích na Pardubicku. Na každoročně se opakující dopravní problémy zástupci místních samospráv upozorňují už několik let. Podle vedení Přelouče, pod které osady Mělice a Lohenice spadají, ale problém tak velký není.

Problémem jsou podle nich zaparkovaná auta u silnic podél písníků. Především v horkých dnech je vozovka mezi Lohenicemi a Mělicemi a mezi Mělicemi a Živanicemi lemovaná vozidly. To značně ztěžuje průjezd nejen místním, ale mohl by to být problém i v případě průjezdu složek IZS. Navíc se tam pohybuje i velké množství chodců a cyklistů.

Čtěte také

Auta by v místě podle předsedy mělického osadního výboru Aleše Kouby parkovat neměla. Nebývá podle něj totiž dodržena vyhláškou stanovená minimální šířka jízdních pruhů: „Podle vyhlášky by měly jízdní pruhy mít v každém směru šířku 3 metry. Když má silnice kolem šesti metrů a stojí tam zaparkovaná vozidla, zbývají pro oba směry maximálně 3 metry a ne 6.“ Podle Kouby o tomto problému přeloučská radnice ví, ale s přimnouřenýma očima ho toleruje.

„Jsme si vědomi, že tam jsou úseky, které jsou užší. Nikdy jsem nezaznamenala stížnosti od hasičů nebo od integrovaného záchranného systému. Situace nebyla nikdy tak kritická, že by to bylo neprůjezdné,“ říká starostka Přelouče Irena Burešová ze sdružení Patrioti pro Přelouč.

Mělice i Lohenice spadají právě pod Přelouč, kde už se městský úřad problémem také několikrát zabýval, a situace už prý není tak vážná, jako bývala. Na jedné straně silnice je totiž namalovaná žlutá čára - tedy symbol značící zákaz zastavení. Auta by tak opravdu měla parkovat jen na jedné straně. Pravdou ale je, že se najdou i řidiči, kteří zaparkují auto i na žluté čáře. Pak je silnice už skoro úplně neprůjezdná.

Zaparkovaná auta komplikují průjezd na silnicích okolo písníků

Starostka Irena Burešová ze sdružení Patrioti pro Přelouč uznává, že dopravní situace je u písníků komplikovaná, ale zásadní problém v tom nevidí: „Určitě situace není jednoduchá, ale neviděla bych to kriticky. Městská policie se zejména v letních měsících tomuto úseku věnuje společně se státní policií. Kdyby byli všichni řidiči ukáznění a parkovali tak, jak mají, tak tam tyto problémy nebudou.“ Že městská policie na místo zajíždí a případným bezohledným řidičům rozdává pokuty, to potvrdil i Aleš Kouba.

Pomohlo by parkoviště?

Podle předsedy osadního výboru v Mělicích by pomohlo například záchytné parkoviště. Pole a louky kolem silnice ale patří převážně soukromníkům, takže podobné záměry nejspíš před přeloučským zastupitelstvem neobstojí.

autor: zen
Spustit audio