Cibulová omáčka
Je velmi lahodná, jemná, ale zároveň i pikantní. Této omáčky servírujeme menší množství, než jsme zvyklí u jiných typů omáček, třeba rajské, koprové, či houbové. Není to ten typ omáček „na lžíci“. Je to delikatesní omáčka, jejíž chuť si musíme hýčkat a brát ji po troškách.
- 400 g cibule
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 ½ dl bílého vína
- ½ dl sladké smetany
- špetka šafránu (není nutné)
- 3 – 4 lžíce cibulové jíšky
- citronová šťáva
- sůl
- vývar na podlévání
Na másle zpěníme na plátky nakrájené cibule, zasypeme je cukrem a necháme zkaramelizovat. Potom zalijeme vínem a necháme bez pokličky povařit, aby vyprchal alkohol. Potom přidáme šafrán a několik omytých cibulových slupek, které přidáváme kvůli barvě. Podlijeme vývarem, osolíme a dusíme tak dlouho, dokud se cibule nerozvaří. Z měkké cibule odstraníme slupky, přidáme cibulovou jíšku a necháme provařit cca 5 minut. Potom vše rozmixujeme, dochutíme citrónovou šťávou, popřípadě dosolíme a již nevaříme, pouze prohřejeme. Před podáváním přidáme do omáčky trochu smetany.
Cibulovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu nebo uzenému masu. Vhodnou přílohou jsou bramboroví špačci. Recept na ně najdete zde.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.