Citron místo kondicionéru! Přečtěte si další rady, jak na krásné vlasy

25. květen 2015

Vlasy jsou takovou korunou naší hlavy. Ale ani nejlepší účes nám nepomůže, pokud máme vlasy poškozené, nezdravé a bez lesku. Jak se o ně správně starat? A dokážeme to sami doma nebo je lepší vyhledat pomoc vlasového odborníka?

Jak vlasy správně umývat

Základem dobré domácí péče o vlasy je výběr toho správného šampónu. „Pokud máte vlasy nějak problematické a poškozené, je lepší nechat si poradit od odborníka, ten totiž vám nejen poradí, ale může nabídnout i vlasovou péči na míru,“ říká kadeřnice Irena Vavrušková.

0:00
/
0:00

V dobrých kadeřnických salonech totiž nabízí profesionální řadu péče o vlasy, kterou ale koupíte pouze u kadeřníka. A v těch řekněme lepších kadeřnických salónech nabízí také speciální luxusnější řadu produktů na vlasy, které už řeší nějaký konkrétní vlasový problém – mastné nebo suché vlasy, lupy, roztřepené konečky, vypadávání vlasů a podobně.

A jak je to s šampony, které koupíte běžně v drogeriích? „ Přípravky, které prodávají v drogeriích, většinou nic nezkazíte, ale taky od nich nic moc nemůžete očekávat,“ říká kadeřnice a dodává: „Výjimkou jsou barvy na vlasy, těmi můžete zkazit mnoho.“

A musíme vždy po šamponování použít kondicionér nebo balzám? „Záleží na typu vlasů, například u jemných vlasů bych spíše doporučovala dávat na ně toho, co nejméně. Můžete ale zkusit místo kupovaným prostředků jednoduchý trik – ponořit si vlasy po šamponování vlasy do vody s vymačkaným citronem,“ radí kadeřnice.

Vlasy poškozené a barvené

„Nejsložitější péče je o vlasy odbarvené a vlnité, i když poslední dobou mám pocit, že se zvyšuje i počet žen, které si barví vlasy úplně na černo a tyto vlasy pak také trpí,“ říká kadeřnice.

Podle ní je největší problém běžně barvených tmavých vlasů jejich takzvané přepigmentování. To je stav, kdy jsou barvené vlasy na koncích třeba tmavé a u kořínků jim prosvítá jakoby úplně jiná barva – to je hodně vidět například u barev, které jsou do červena. To se týká především domácího barvení, dobrý kadeřník by si s tímto uměl poradit.

Pokud ale přesto nechcete každý měsíc kvůli dobarvování vlasů navštěvovat kadeřníka, Irena Vavrušková prozradí jeden trik: „ Navlhčete si před barvením konce vlasů a vetřete do nich vlasovou masku. Tu smyjte až společně s barvou.“

Michal Červený, kadeřník

Vlasy dětí a seniorů

„I u dětských vlasů bych doporučovala od samého začátku používat kvalitní produkty na vlasy, tedy produkty dobrých značek. Je to zkrátka péče od jádra, které bude nést potom kvalitní plody,“ říká kadeřnice Irena Vavrušková.

0:00
/
0:00

Jak je to ale u vlasů starších lidí, i ty potřebují speciální péči? „Já bych úplně nerozlišovala například péči o vlasy lidí středního a staršího věku, i tam jde spíše o to, jaké ty vlasy jsou – dlouhé, krátké, mastící se, suché…“ vyjmenovává kadeřnice.

Odlišný způsob přístupu ale pak doporučuje poté, co si kvůli šedinám lidé začnou vlasy barvit. „Nedoporučovala bych barvu, která kryje stoprocentně šediny, vlasy pak působí nepřirozeně, jako helma.

Lepší je například barva se 70 procenty krytí. Ta totiž vytvoří na vlasech takový přirozený žíhaný efekt,“ říká kadeřnice.

Péče o vlasy mužů

I vlasy mužů si zaslouží dobrou péči. A tak kadeřnice určitě nedoporučuje používat takzvané dva v jednom, tedy, jak se u nás často prodává a jak muži, bohužel, stále dost oceňují, jednu lahvičku, kterou si zároveň umyjí vlasy i tělo. „Když muž už žádné vlasy nemá, nebo jich má pomálu, tak ať to používá, ale pokud je má a hlavně ještě chce mít, měl by si je umývat něčím jiným, než tím, co je v podstatě sprchový gel,“ říká kadeřnice.

0:00
/
0:00

Dobré kadeřnické salony také nabízí šampony i další péče speciálně pro muže, a to i té nejvyšší profesionální řady.

A co je teď u mužů, kteří přijdou do kadeřnictví, nejoblíbenější? Speciální „přeliv“ na šediny. Ten se vetře do vlasů mužů na krátkou dobu jen při jejich mytí. „Jedná se o pigment, který do toho vlasu vnikne a zůstane ve vlasech. Velikou výhodou je, že se během měsíce tento efekt z vlasů postupně úplně vymyje,“ říká kadeřnice, což znamená, že muži zkrátka nebudou muset nutně přijít vždy poté, co jim vlasy po měsíci odrostou.

Jak naše psychika ovlivňuje naše vlasy

Vlas je v podstatě jakousi mapou našeho života. Je slabší v místech, kde rostl v době, kdy jsme byli déle nemocní, má tendenci se zcela změnit u žen v těhotenství a po kojení a pozná se na něm i to, jak se cítíme. „Bohužel se mi dost často stává, že poznám, že má zákaznice momentálně nějaké psychické potíže, že je třeba ve stresu. Například i tak, že má někde na vlasech vypadané kolečko vlasů velikosti asi pětikoruny, o kterém třeba ani neví,“ říká kadeřnice.

A co pak s tím? „Tenhle problém většinou zmizí sám od sebe, třeba už i tím, že si to žena uvědomí a zkusí se dát do pohody, pak jí začnou vlasy znova růst,“ říká kadeřnice. Vlasy jsou skutečně jakýmsi kompasem naší psychické pohody a nepohody. A tak, když třeba víme, že nás právě čeká nějaké delší období stresů, můžeme vlasům napomoci nějakou speciální podporující vlasovou kúrou. Tu vám dokáže také nabídnout každá dobrá kadeřnice.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.