Co bude s opuštěným loveckým pavilonem v Ratibořicích? Národní památkový ústav s ním má své plány

24. květen 2020 09:28

Empírový lovecký pavilon v Ratibořicích na Náchodsku stále ještě čeká na své využití. V současné době je totiž tato historická budova ze začátku 19. století opuštěná. Zařadila se tak do seznamu staveb v Babiččině údolí, které zůstávají zatím nevyužité. Národní památkový ústav s ní má ale plány do budoucna. 

S investičním referentem Národního památkového ústavu Jiřím Svobodou jsme se zastavili před číslem popisným 7 v Ratibořicích. Z druhé strany je číslo popisné 9. Jde ovšem o jeden objekt.

Čtěte také

Uvidíte jej hned po příjezdu do Ratibořic. Po pravé straně máme zámek a na levé straně se nachází krásný historický dům. Kde to jsme?

„Jsme u objektu s názvem lovecký pavilon. Můžeme se setkat také s názvem čajový pavilon. Jeho hlavní, střední část byla postavena roku 1800 v empírovém stylu, kterému dominují dva dórské sloupy."

K čemu tato stavba sloužila?

„Od svého počátku tento objekt fungoval jako lovecký pavilon. To znamená, že sloužil šlechtě sídlící na zámku v Ratibořicích. Byl to tedy v uvozovkách takový lovecký zámeček, ale ve skromnější podobě."

Empírový lovecký pavilon v Ratibořicích čeká na své využití

Otevíráme vrata a vstupujeme dovnitř. Ocitli jsme se v nějakém tanečním sále. Co tady bylo?

Čtěte také

„Nacházíme ve střední, hlavní budově loveckého pavilonu. Jak je patrno, objekt je v současné době bez využití. Podlaha zde není, chodíme po hlíně nebo po pozůstatcích dlažby. Tedy k tanečnímu sálu to má momentálně poměrně daleko."

„Nicméně tento prostor fungoval jako hlavní a honosný. Vidíme zabedněné dveře a okna. I pozůstatek krbu v jedné ze zdí. Ale objekt je v současnosti zakonzervován a čeká na své budoucí využití," vysvětluje Jiří Svoboda.

Co tedy se stavbou bude?

Bude dál stát zakonzervovaná a čekat nebo s ní má Národní památkový ústav nějaké konkrétní plány?

Čtěte také

„My jsme s naším záměrem v roce 2015 kupovali od státního podniku. Nápadů je spousta. Když se samozřejmě člověk rozhlédne, tak by ho asi hned napadla kavárna. Tedy víceméně zopakovat volnočasovou aktivitu v těchto místech. To je zatím v úvahách. Ovšem na tento objekt nezapomínáme a jsme si vědomi toho, že zde máme nádherný prostor, který by stálo za to zrenovovat a nabídnout k dispozici návštěvníkům," dodává Jiří Svoboda.

Lovecký pavilon v Ratibořicích je jednou ze staveb v Babiččině údolí, která čeká na svou renovaci. Pokud půjde vše podle plánu Národního památkové ústavu, dočká se jí do pěti až deseti let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související