Jediný fungující vodní mandl u nás najdete v Ratibořicích. Pamatuje malou Barunku Panklovou

26. květen 2018

Výlet do Ratibořic nemusí být jen literární vycházkou po místech, kde prožila dětství spisovatelka Božena Němcová. Letos, po generální rekonstrukci vodního náhonu, vantroků i kol Rudrova mlýna, může být výlet do Babiččina údolí také zajímavou výpravou za technickou zdatností a řemeslným umem našich předků.

A můžete tam obdivovat také v České republice ojedinělý unikát - historický vodní mandl z první poloviny 19. století. Stojí hned vedle Rudrova mlýna.

Romanu Pacákovou do technologického procesu zasvětil kastelán zámku Ratibořice Ivan Češka.

Náchodsko bývalo ještě nedávno vyhlášeným krajem textilu. Pěstování lnu a jeho zpracování zde mělo dlouhou tradici. A výroba plátna byla důležitou součástí hospodaření i na ratibořickém dvoře, který náležel k náchodskému panství.

Pohon vodního mandlu

V malebném údolí pod zámkem k tomu byly ideální podmínky. Z Řeky Úpy se vedla voda dlouhým náhonem a dávala „hnací sílu" nejen vodním kolům mlýna, ale také vodnímu mandlu, který byl postaven hned vedle. Ale nepředstavujte si, že tam hospodyňky nosily v koších na vymandlování cíchy a prostěradla. Tento mandl sloužil k docela jinému účelu. Byl technologickou součástí výroby plátna, taková obrovská žehlička na vyrovnání uzlíků, nerovností a zjemnění utkaného plátna, ale za studena, za mokra a velkým tlakem. Manufakturní mandl.

Dubové pažení, hatě i vantroky. Opravy náhonu v Babiččině údolí ukazují fortel našich předků

Unikátní opravy vypuštěného náhon se všemi jeho technickými prvky. To teď můžete vidět v Babiččině údolí

Oprava mlýnského náhonu v Babiččině údolí se oproti původním plánům prodlouží do příštího roku. S Ivanem Češkou, kastelánem ratibořického zámku, se redaktorka Romana Pacáková sešla u Rudrova mlýna na novém mostě, právě přes mlýnský náhon. Byla zvědavá, co zajímavého se v průběhu oprav objevilo a jaká je aktuální situace se stavbou.

Ten ratibořický je jediný, který dosud v Česku funguje. A mandlovalo se tu už v dobách, kdy po zdejších krásných loukách běhala a s dětmi si hrála Barunka Panklová.

I vantroky a kola mandlu jsou po rekonstrukci. A jak to fungovalo? Nad podkolí mlýna se roztáčely převody, hřídele a různá ozubená kola určující chod mandlu. To všechno tam je vidět a to všechno je celé ze dřeva. Třeba dřevěná převodovka, která je k vidění v budově vodního mandlu, vás určitě překvapí. Nejen svou velikostí, ale především dokonalým řemeslným zpracováním.

Dřevěná převodovka vodního mandlu Ratibořice

O tom, jak se plátno připravovalo na mandlování a jak pak dvanáctitunová a 14 metrů dlouhá dřevěná vana zatížená kameny plátno pěkně „vyžehlila", zkrátka, jak se to celé dělalo, vám ochotně povypráví průvodce, když technickou památku vodní mandl Ratibořice navštívíte.

Vodní mandl v Ratibořicích můžete do prázdnin navštívit vždy o víkendu, v létě pak každý den kromě pondělí. A letos je tam také po celou turistickou sezónu výstava vyšívaných gobelínů pana Jaroslava Jošta z Náchoda.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související