Co dělá dotek zimy s naší pokožkou? Na ruce používejte krém, v chladu se kůže méně mastí

17. únor 2021

Zimní měsíce jsou pro pokožku opravdovou zkouškou odolnosti. Jak teploty klesají, dochází k vysušování vrchní vrstvy pokožky. V chladném počasí se pokožka navíc méně mastí, a tím se postupně snižuje její přirozená obranyschopnost. K tomu se přidávají i další příčiny.

Nezávislá kosmetická poradkyně Pavlína Černá hovoří v naší radioporadně na téma: péče o ruce i pleť v zimě

Například suchý vzduch v přetopených místnostech podrážděné pokožce také rozhodně nepomůže - právě naopak. Pokud trávíte většinu času v pokoji, kde je radiátor zapnutý na nejvyšší stupeň, je daleko pravděpodobnější, že vaše pokožka bude dřív nebo později drsná a šupinatá.

Čtěte také

A tím výčet zdaleka nekončí. Podráždit pokožku může i na první pohled tak neškodná činnost, jakou je mytí rukou. V zimě máme totiž tendenci mýt si ruce častěji jednoduše proto, abychom se vyhnuli všudypřítomným choroboplodným zárodkům, které nám na rukou ulpí třeba v autobuse, při placení nebo jinde.

Používání horké vody a agresivního mýdla poškozuje ochrannou vrstvu pokožky, a to ve výsledku způsobí její další vysušování. Mytí rukou je v pořádku. Jen je třeba používat vlažnou vodu, šetrné mýdlo a po každém mytí na ruce nanést krém. Ten pokožku zvláční a pomůže obnovit její ochrannou vrstvu.

Jednoduchou cestou ke krásným rukám

Vypijte každý den dostatečné množství tekutin. Vaší pokožce udělá dobře i hydratace zevnitř. Vyhněte se sušičkám rukou na veřejných toaletách. Místo toho použijte raději papírový ručník.

Nepoužívejte agresivní mýdla, která pokožku vysuší ještě více. Pořiďte si domů zvlhčovač vzduchu. Tato investice se opravdu vyplatí - nejen kvůli pokožce. Bude se vám také lépe dýchat a spát.

Krém pomůže vašim suchým rukám

Obzvláště v zimě je pro zdravou a krásnou pokožku rukou pravidelné použití krému nezbytné. Mnoho žen ale místo krému na ruce používá tělové mléko. Nevědí, že tím mohou rukám ublížit. A důvod? Tělové mléko není přizpůsobené k ochraně před chladem a neposkytuje takovou dávku hydratace, jakou zimou namáhané ruce potřebují.

Čtěte také

A jaké krémy na ruce se v chladném počasí vyplatí nakupovat? V zimě sáhněte po kosmetice s mastnější texturou, která obsahuje glycerin, ureu či vitamin E. Ty mají na kůži regenerační a zvláčňující efekt.

Naopak se zkuste vyhýbat složkám, jakými jsou parabeny, lanolin, peru balsam, a odpusťte si i různé parfemace - mohly by kůži dráždit. Pokud si nejste jisti, můžete zvolit kosmetiku pro atopiky. Ta už všechny potřebné složky obsahuje a zároveň vynechává ty, které by kůži mohly vadit. A to platí nejen u krémů na ruce.

Pavlína Černá ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Pavlínou Černou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.