Co dělat na zahradě na podzim? Naplánujte si ji!

7. listopad 2017

Na konci podzimu už na zahradě netrávíme tolik času. Toto roční období ale dává skvělou příležitost naplánovat si ideální podobu vaší zahrady. Ta totiž může být krásná ne jen na jaře a v létě.

„Podzim a zima je ten nejlepší čas na plánování zahrady, máme dostatek času si rozmyslet, co všechno na zahradě chceme mít a co tam potřebujeme,“ říká zahradní architekt Ferdinand Leffler. Podle něj pomůže se podívat na zahradu z výšky, k tomu poslouží mapa vaší zahrady.

„Dnes už jsou běžně přístupné katastrální mapy nebo obecně internetové mapy, kde najdete přesný tvar vaší zahrady. Tam si můžete třeba zakreslit, jaké máte podmínky na zahradě, kde nejvíc fouká, svítí slunce nebo je stín a na základě toho si zkusit umístit to, co tam chcete mít. Pak teprve je čas kytky a další dozdobení,“ radí Ferdinand Leffler. 

Zahrada každý den v roce

Častou chybou, kterou lidé dělají při výběru květin a keřů do zahrady, je ta, že nepřemýšlí, jak bude jejich zahrada vypadat v průběhu celého roku.

Při projektování zahrady je potřeba myslet na všechny obyvatele domu

„Je potřeba si představit každý ten den v roce a uvědomit si, že zahradu nedělám jen pro jeden měsíc,“ říká architekt Leffler a doplňuje: „Pokud člověk přijde na jaře do zahradnictví a naplní si košík tím, co právě kvete, bude mít krásnou rozkvetlou zahradu jen ten jeden měsíc a po zbytek roku na ni bude smutný pohled.“ Zahradu je tak potřeba plánovat i s ohledem na měsíce, kdy není už rozkvetlá, ale jako třeba na konci podzimu holá. I na takovou třeba mlhou zahalenou zahradu může být radost se dívat.

Na co byste na podzim na zahradě neměli zapomenout:

Vše pořádně zalejte. Lidé si často myslí, že jim oblíbený keř nebo trvalka přes zimu zmrzly, ale častějším důvodem zániku bývá nedostatek závlahy.

Zahradnické náčiní řádně očistěte od zbytků půdy a rostlin a nechte uschnout na suchém místě. Očistěte také nože sekačky a nechte je nabrousit v odborném servisu.

Listy a stonky trvalek, s výjimkou zahnívajících a extrémně semenných kusů, odstraňujte až jaře. Půda, půdní život i samotné rostliny díky nim zůstávají chráněny před náročnými mrazy.

Choulostivé rostliny, třeba pivoňky nebo čajové růže, je potřeba přikrýt!

Podzim je pro trávník časem vertikulace (provzdušňování), ale také obdobím posledního kosení. Vertikutaci neodkládejte do mrazů, trávník se musí po tak náročném zásahu ještě vzpamatovat.

Pokud chcete, aby si váš dřevěný nábytek uchoval co nejdéle původní barvu, před zimou ho očistěte, natřete olejem a ukliďte na suché místo. Pokud nábytek přikrýváte, je potřeba zvolit plachtu z prodyšného materiálu, nábytek musí dýchat!

autor: RUS

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka