Co se děje - 125

1. duben 2010

Dusilová spolupracuje s Baumaxou – Imodium má hned dvě CD – Martina Trchová vyje s vlky

A máme tady další hvězdný projekt. Pod názvem Silent Love čekejte překvapující spolupráci Lenky Dusilové a Xaviera Baumaxy, které ještě doplňuje herecké duo Tantehorse Miřenky Čechové a Radima Vizváryho. Silent Love slibuje pitvu různých poloh lásky, náklonností k různým barvám života a přístupů k němu. Dusilová i Baumaxa pro projekt složili nové písně, Tantehorse k nim vytvoří pohybové příběhy. Projekt si odbyl premiéru na apríla v Paláci Akropolis v Praze, mezi dalšími štacemi v nadcházejících týdnech nechybí Brno, Olomouc nebo Nový Jičín. Bohužel nic poblíž.

Rovnou 2CD přichystala pro své fanoušky broumovská kapela Imodium. Polovina desky Polarity vyšla 29. března digitálně ke stažení na webu t-music.cz, začátkem dubna pak vyjdou oba disky na fyzických nosičích. Na písních hostují Michal Hrůza, Honza Křížek a Martin Zeller z Cocotte Minute. Křest novinky Imodia je naplánován na 6. dubna do Lucerna music baru.

A ještě na jedno čerstvé album si dovolíme upozornit. Už 12. dubna vyjde novinka pražské písničkářky Martiny Trchové. Skladatelka na desce spolupracovala s hudebníky Patrikem Henelem a Radkem Polívkou. Vzniklo třináct žánrově nevyhraněných písní postavených především na zpěvu, kytaře a kontrabasu. Texty se tématicky zabývají lidskou svobodou, vztahy a motivy města. Novinku pojmenovanou Takhle ve mně vyjou vlci Trchová pokřtí v pondělí 26. dubna v Praze v Dejvickém divadle. Za týden si z této příjemné desky něco zahrajeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.