Co se děje - 53

30. říjen 2008

Vychází DVD Ivy Bittové a Idy Kelarové - DVD má i Zuzana Smatanová - Monkey Business oslaví vánoce s Glenem Hughesem a novinky u Longital

Fanoušci Idy Kelarové a Ivy Bittové mohou začít rozbíjet prasátka. V těchto dnech se na pultech obchodů objevuje Dývýčko Jazz, které obsahuje záznam lednového koncertu těchto dvou sester. Kelarová s Bittovou se potkali na jedné scéně ve velkém sále Lucerny a překvapili především jazzovým repertoárem. Kromě záznamu tohoto benefičního koncertu obsahuje dývýčko i pětiminutový rozhovor s oběma protagonistky a na druhém disku je hodinový dokumentární film Kali čercheň/Černá hvězda, který představuje práci Kelarové s žáky ve své hudební škole.

A další dývýdýčko, tentokráte vítr vane zo Slovenska. Zuzana Smatanová patří bezpochybně mezi nejvýraznější slovenské zpěvačky posledních let a po třech řadových albech přichází s koncertním dývýdýčkem Live, které bylo natočeno během prvního velké turné po osmi slovenských městech. Vedle koncertu samotného kotouček přinese i dokument, rozhovor, doposud nezveřejněné fotografie a videoklipy. Koncert vychází i v klasické audio podobě.

Monkey Business se pilně připravují na svůj tradiční Vánoční koncert ve Velkém sále pražské Lucerny, který je tentokrát 10. prosince. Koncert zahájí Tereza Černochová se skupinou Showstation, na podiu se po tříměsíční mateřské pauze objeví Tonya Graves a hlavním hostem večera pak bude Glenn Hughes, bývalý basista, ale hlavně vynikající zpěvák legendárních Deep Purple, který s Monkey Business již spolupracoval na albu "Kiss Me On My Ego". "Mankáči" slibují i několik ochutnávek z chystaného alba Twilight Of Jesters, které vyjde v únoru.

Zajímavé novinky jsou i u slovenských Longital. Dano Salontay a Shina se hlásí s novým albem Gloria. Sama kapela o něm říká, že to je album písní o mlýnech, které semelou vítr na energii, ta se změní na lásku a proudí mezi lidmi, o lidech, jejichž životy se slévají jako řeky a proudí do moře, o hvězdách, které padají v noci do komínů a plní naše přání. Longital desku představují na několika koncertech po Čechách, v pátek jsou v Horní plané a v sobotu v Nahořanech. Představení nového alba a snad i nějaký ten rozhovor chystáme v dohledné době.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.