Co se děje - 63

8. leden 2009

Zemřel dědek z Katapultu - Anketa Žebřík vstupuje do 17. ročníku - Toxique v bruselském baletu

Čtenářská anketa časopisu Report Žebřík právě vstupuje do svého 17. ročníku. Spuštěno bylo fanouškovské hlasování, jehož výsledky budou vyhlášeny tradičně začátkem března na slavnostním večeru. Československá část ankety je dvoukolová. V tom prvním lze do konce ledna hlasovat formou SMS na stránkách časopisu Report, z čehož vzejde pět nominovaných v jedenácti kategoriích, kteří budou zveřejněni 1. února. O definitivních výsledcích pak fanoušci rozhodnou ve druhém kole, které potrvá do konce února. Hlasuje se v kategoriích Skupina, Album, Skladba, Videoklip, Zpěvák, Zpěvačka, DJ, Objev, Hudební DVD, Film a také v jediné záporné kategorii Průser roku.

Chronickému plicnímu onemocnění podlehl baskytarista a zakládající člen skupiny Katapult Jiří "Dědek" Šindelář. Stalo se tak jen krátce před původně avizovaným zakončením rozlučkového turné, kterým skupina chtěla uzavřít svou kariéru. Poslední koncert se měl uskutečnit tuto středu, ale vzhledem k vážnému stavu Jiřího Šindeláře byl už loni v prosinci odvolán. Po smrti bubeníka Tolji Kohouta předloni na podzim tak jde o druhou ránu pro fanoušky bigbítové stálice, která na hudební scéně působila od roku 1975.

Bruselský balet si vybral pět skladeb kapely Toxique do své taneční show Barbie. Jednotlivé představení se konali 29. prosince, 31. prosince a proběhnou ještě 13. a 14 ledna. Vzniklo to tak, že David Sonnenbluck, umělecký ředitel baletu a bývalý tanečník a choreograf baletního seskupení Béjart Ballet, se stal velkým nadšencem a fanouškem skupiny. V hlavním městě Belgie tak zní skladby Two Sides, Remember, Naked Sculpture, F* Business a Telephone.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.