Co se děje - 65

23. leden 2009

Slovenský festival Hodokvas si pro letošek dává pauzu - Dub-O-Net vydal nové album - Magazín Filter rozdal ceny

Hodokvas, jeden z největších slovenských festivalů, se svého letošního ročníku nedožije. Organizátoři si na rok 2009 naplánovali pauzu, tento krok vysvětlili v podstatě ekonomickými problémy. Pokud by Hodokvas letos proběhl, jednalo by se s největší pravděpodobností o jeho poslední ročník. Na Hodokvasu v posledních letech vystupovali velká zahraniční jména jako Sex Pistols, Cypress Hill nebo Placebo. Naši východní bratři zas tolik smutnit nemusí, mají ještě Pohodu.

Reggae-dubová skupina Dub-O-Net, která spojuje členy kapel Švihadlo a Nyabinghi Warriors, vydává u německého vydavatelství Lifefidelity nové album Fly Away. Dub-O-Net mísí klasické reggae s africkou hudbou a elektronikou, včetně experimentů v taneční hudbě. Jejich biografie se může pyšnit třeba předskakováním na koncertech britských Zion Train, anglické dubové legendy Mad Professor nebo jamajského barda reggae Lee "Scratch" Perryho. Křest nového alba proběhl ve středu v pražském klubu Cross.

Hudební magazín Filter na večírku v Lucerna music baru už předával už po čtvrté svoje ceny. Nejvíce slavil rapper Vladimír 518, kterého Filter ocenil za album roku a jako interpreta roku. Skladbou roku se stala pecka Sorry baby od mlaďáků Airfare, objevem roku se stali electropopoví Cartonnage, festivalem roku se stal Rock For People a klip roku měli v loňském roku Sunshine.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.