Co (z)bude z Pardubického pivovaru? Zájemce nabízí skoro 200 milionů

25. leden 2024 12:25

Pardubický pivovar má zájemce o odkup, prodej ještě musí v únoru schválit valná hromada společnosti. Pardubický pivovar přestal vařit pivo 31. března 2023. Majoritním vlastníkem firmy je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. Část pardubické produkce převzal pivovar Ostravar.

Podle informací ČTK dala nejvyšší nabídku k odkupu investiční společnost  Conseq Funds, částka 186 milionů je za budovu a pozemky, prodej ale musí schválit 8. února valná hromada a podle mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisy Mylbachrové se k tomu zatím nebudou nijak vyjadřovat.

Město o pozemky nestojí

Na programu valné hromady je také prodej ochranných známek a receptur pivovaru a k tomu movité věci, které firma Pardubický pivovar ještě vlastní.

Pardubická radnice zájem o lukrativní pozemky mezi nádražím a centrem města neprojevila. Důvodem je hlavně cena skoro 200 milionů korun, to je pro městský rozpočet příliš vysoká částka. Není to ale jediný důvod, vysvětluje primátora města Jan Nadrchal (ANO): „Kupovat další takto rozsáhlý areál s tím, že nemáme ještě dořešené ty zbylé, které máme, by nedávalo úplně smysl.“

Varna pardubického pivovaru Pernštejn

Primátor dodal, že od pivovaru město odkoupilo pozemky, na které mělo předkupní právo, což jsou pozemky před vjezdem do pivovaru, které okolním bytovým domům slouží jako parkoviště a veřejné prostranství.

Co (z)bude z pivovaru?

Stávající územní plán umožňuje v areálu pivovaru lehkou výrobu, město má ale připravený návrh  nového územního plánu. Pokud ho v následujících měsících zastupitelé schválí, bude možné plochu využít jako smíšené městské území, tedy například byty nebo komerční prostory.

„Je tam podmínka zachování historické části pivovaru, té vstupní budovy, která rozvoj trochu omezuje. Věřím, že jakmile investor přijde s návrhem, co tam bude, určitě se s městem spojí jako s klíčovým partnerem,“ dodal Nadrchal.

Jisté je, že se celé území zřejmě do několika let významně promění. Z jedné strany je bývalá továrna Prokop a z druhé bývalý lihovar, obě továrny jsou zbourané a investoři tam připravují své projekty, obchodní zóny, hotel a byty, v centru města tak v dohledné době vznikne celá malá nová čtvrť.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související