Po 150 letech je konec. Staropramen zavírá pivovar v Pardubicích

31. březen 2023 06:20

Pivovar v Pardubicích dnes oficiálně končí provoz. O přesunu výroby rozhodl už na konci minulého roku majitel, kterým jsou Pivovary Staropramen. Pivo Pernštejn ale z pultů obchodů a píp v restauracích nezmizí. Vyrábět se bude dál, i když ne na východě Čech.

„Pernštejn ještě máme, ještě jsou zásoby z pivovaru, ale pak už to bude z toho Ostravaru. Budeme odebírat dál a uvidíme, jak bude chutnat,“ plánuje David Knoll z restaurace v centru Pardubic.

Výroba piva v Pardubicích končí po 150 letech. Současný vlastník – Pivovary Staropramen pardubický pivovar koupil v roce 2019 a měl s ním velké plány. Chtěl zdvojnásobit výrobu a investoval do něj přibližně 100 milionů korun.

„Bohužel zásadní změna situace v důsledku pandemie a války na Ukrajině znemožnila společnosti realizovat plány a stanovené cíle. Jako řádný hospodář muselo představenstvo přistoupit k návrhu na ukončení výroby,“ vysvětluje mluvčí společnosti Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová.

Porter jen nárazově

Pardubická piva Pernštejn jako taková neskončí. Jen se ale už nebudou vařit na východě Čech. Vařit se budou v pivovaru Ostravar. „Vybrali jsme ty, které jsou mezi našimi konzumenty nejvíce oblíbené. V naší nabídce zůstane Hořká 12 ze sklepa, Vilém 11 a Arnoštova hořká 10.“ Skončí ale pravidelná výroba 19stupňového černého piva Porter. Vařit se bude jen občas jako speciál.

„Většině zaměstnanců pivovaru skončí pracovní poměr k 31. březnu letošního roku. Všichni zaměstnanci obdrželi zákonné odstupné, které bylo u dlouholetých zaměstnanců navýšeno,“ dodala Denisa Mylbachrová. Restaurace i podniková prodejna by měly v pivovaru zůstat. Co ale bude se zbytkem areálu, který je v širším centru krajského města, se zatím neví.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související