Čtenáři pozor, knihovny na Chrudimsku mění výpůjční systém

26. únor 2018 11:35

V knihovnách v Chrudimi a ve Skutči platí nová pravidla. Čtenáři si musí zvyknout třeba i na přísnější postih, pokud knížky nevrátí včas.

„Ještě pořád to musíme čtenářům hodně vysvětlovat, protože byli zvyklí, že přišli do knihovny a návštěvou nebo i vrácením knížky se jim výpůjčky srovnaly na jeden termín. Teď, pokud chodí častěji během měsíce, tak mají každou knížku do jiného data. Prodloužit to lze až po 14 dnech,“ přibližuje změny knihovnice Romana Šonská z Městské knihovny Chrudim.

Čtenář si tak musí pohlídat to, že u každé knížky má jiný termín pro vrácení. „Nejideálnější stav je, když přijde jednou za měsíc a půjčí si jednu várku knih a všechny je ve stejný termín vrátí.“

Mrákotínská knihovna není jenom na výpůjčky. Umí hýbat děním

Knihy – knížky – knihovna

Na svou knihovnu můžou být obyvatelé Mrákotína na Chrudimsku patřičně hrdí. Dostala se totiž mezi třináct nejlepších knihoven Česka v celostátní anketě. Podle nominace organizuje skoro veškerý společenský život v obci.

Postihy a pokuty se ale nezměnily, knihovna posílá více varování a upomínek. „Teď posíláme i upozornění, že má čtenář vypůjčenou knihu, na kterou čeká někdo jiný,“ říká knihovnice.

Nový systém funguje i ve Skutči. Tam se změnilo účtování pokut, pravidla jsou nyní trochu přísnější, vysvětluje ředitelka Městské knihovny Eliška Pečenková. „Pro čtenáře jsou nejzásadnější změny v účtování upomínek, protože pokud se čtenář zpozdil s vrácením o měsíc, tak zaplatil dvacet korun. Ale nyní platí korunu za den a za každou knížku.“

Zároveň knihovna začala rozesílat zprávy na mobilní telefony, že se lhůta pro vrácení blíží. Novinky mají zabránit tomu, aby lidé žádané knihy blokovali. Na nový systém by měly postupně přecházet i ostatní knihovny na Chrudimsku.

Spustit audio