Čtyři měsíce po odebrání je většina z 80 psů z Mladějova stále v útulku

27. únor 2019 10:15

Na konci loňského října veterináři s policisty zabavili ženě z Mladějova na Svitavsku 79 psů, se kterými žila v domě. Zvířata skončila v útulcích, ale najít pro ně nové majitele je problém.

Když loni vstoupili zaměstnanci krajské veterinární správy do jednoho z domů v Mladějově na Svitavsku, čekalo je velké překvapení. 68letá žena tam v naprosto nevyhovujících podmínkách chovala skoro 80 psů. Veterináři jí všechna zvířata odebrali a rozmístili je do okolních útulků. V nich jsou někteří psi dodnes. Ani po čtyřech měsících se pro ně totiž nepodařilo najít nové majitele.

Problémoví psi pro zkušené majitele

„Je to způsobený většinou tím, že i když lidi upozorňujeme na to, že pejsci jsou špatně socializovaní a tak podobně, tak každý si myslí – je to pejsek, tak to není žádný problém. On to nakonec nějaký problém je,“ říká Josef Zelený z útulku ve Vendolí na Svitavsku, kde skončila víc než polovina ze 79 zabavených psů.

Jeho slova potvrzuje i ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. „Většina z nich zůstala v útulcích, protože i noví majitelé, kteří by si je vyzvedli, je museli vrátit, protože byli naprosto nezvladatelní.“

Podle Josefa Zeleného je potřeba aby si zrovna tyto psy vzali zkušenější lidé, kteří s nimi budou mít trpělivost. „Jsou to většinou staří psi, měli přerostlé drápy, zákal, zanedbané zuby, prostě zanedbaní, ale ne po výživové stránce,“ popisoval stav psů Josef Zelený těsně po jejich přijetí.

Že psů v domě v Mladějově bylo tolik, překvapilo snad všechny. Sousedy i majitele útulku. „Podívejte se, vždycky se mluvilo asi o patnácti psech. A nikdo netušil, že jich je tam tolik,“ řekl Českému rozhlasu jeden ze sousedů.

Překvapení byli i veterináři. „V létě tam byla neohlášená kontrola našich inspektorů, ale bohužel chovatelé nám předvedli jen několik psů a nepustili nás dále do objektu a následně byla soudem nařízena domovní prohlídka. Kontrola byla provedena za účasti veterinárních inspektorů a Policie České republiky.“

I když se s týráním zvířat setkávají veterináři několikrát do roka, případ z Mladějova byl zatím největší, jaký kdy museli na území Pardubického kraje řešit.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související