Cukrovka přibývá u stále mladších lidí. Jedinou prevencí je zdravý životní styl

13. listopad 2014

Cukrovka už dnes rozhodně není nemoc stáří. Mají s ní problém dokonce třicátníci. „Jezte zdravě a sportujte, jinak to hrozí i vám,“ říká lékařka Sylvie Špitálníková, která byla hostem rozhlasové Radioporadny. Populace tloustne, sedí u počítače a nehýbe se. Diabetes je důsledkem.

Diabetes mellitus neboli cukrovka je souhrnný název pro několik různých onemocnění. Jejich společným projevem je zvýšená hladina cukru v krvi.

„Pro pacienta je to vždycky šok přijmout ten fakt, že právě on má cukrovku. Chvíli to trvá, než se s tím ten člověk smíří,“ uvádí Sylvie Špitálníková. Důležitá je i podpora rodiny. Někdy musí pomoci dokonce psycholog.

Jak se pozná cukrovka?

Příznaky cukrovky nejsou specifické. V první řadě je to únava, velká žízeň, časté močení. Dále to může být paradoxně hubnutí. Jako další příznaky se mohou objevit poruchy vědomí, pach acetonu z úst, svalová slabost, pomalé hojení ran, příbytek tělesné hmotnosti, bolest nohou nebo svědění kůže. Problémem je, že u každého se objeví jiné projevy nemoci.

„U každého pacienta nemusí být projevy cukrovky typické, upozorňuje Sylvie Špitálníková. Největší nebezpečí cukrovky vidí v tom, že člověka nebolí. Navíc v první fázi nemá pacient žádné výrazné potíže.

„Ovšem po několika letech průběhu cukrovky, kdy jsou hladiny cukru vysoké, přicházejí pozdní následky diabetu. A to je onemocnění oční sítnice, které končí slepotou. Onemocnění ledvin, které končí jejich selháním. Může se vyskytnout tzv. syndrom diabetické nohy končící amputací,“ varuje Sylvie Špitálníková.

Nemoc musí být pod kontrolou

Diagnóza cukrovka změní pacientovi život. Úkolem číslo jedna je nastolit pravidelný denní režim. Není nutné vyloženě jíst šestkrát denně, ale je nutné jíst alespoň třikrát a myslet na to, že den začíná snídaní.

„Pacient by měl mít dostatek pohybu, udržovat si stabilní váhu a měl by chodit pravidelně na lékařské prohlídky,“ říká Sylvie Špitálníková. Zkrátka na prvním místě je zdravý životní styl. A jak je to s jídelníčkem?

„Radíme vynechat jednoduché cukry. Tím myslím cukr řepný a třtinový neboli sacharózu. Pro diabetiky není vhodný ani cukr hroznový, tedy glukóza,“ vysvětluje Sylvie Špitálníková. Diabetik musí sledovat, co jí. Když nakupuje potraviny, měl by si pozorně prohlédnout tabulku a zjistit si obsah sacharidů v tom, co se chystá sníst. Pokud jsem v pokrmu ve větší míře jednoduché cukry, měl by se ho zříct.

Stále mladší pacienti

Tzv. cukrovka 2. typu postihuje stále mladší populaci. V současné době se často objeví už po třicátém roku života. Což může být pro někoho šok. Včasná diagnóza je ale klíčová.

„Jakmile zjistíme, že má cukrovku, ihned zahajujeme léčbu. Nečekáme jako kdysi, až si pacient zavede diabetickou dietu a zhubne. A okamžitě nasazujeme léky, které snižují hladinu cukru v krvi,“ říká Sylvie Špitálníková. Diabetes 2. stupně se dá úspěšně léčit, ale nelze vyléčit. Ideální je myslet na prevenci. A tou je v tomto případě zdravý životní styl složený z dobrého stravování a dostatku tělesné aktivity.

„Apeluji na všechny, aby nepodceňovaly preventivní lékařské prohlídky u praktického lékaře,“ vyzývá všechny, aby mysleli na své zdraví Špitálníková.

Zásady diabetické diety
  • diabetik nesmí jíst cukr a med

  • složených cukrů smí sníst jen přesně stanovené množství, které určí jeho ošetřující lékař. Základní diabetická dieta je 225 g sacharidů na den

  • potraviny, které obsahují složené cukry (ovoce, ořechy, mák, mouka a obilné výrobky, luštěniny, brambory a výrobky z nich) je nutné vážit

  • pokrmy s obsahem sacharidů musí být v průběhu dne rovnoměrně rozloženy. Vhodná přestávka mezi dvěma hlavními jídly je pět lépe šest hodin

  • je třeba vypít 2,5-3 litry tekutin denně podle počasí a fyzické aktivity

Když inzulín chybí úplně

Cukrovka 1. typu je zastoupena v populaci méně. Je to velmi vážné onemocnění, které se vyznačuje absolutním nedostatkem inzulinu v těle. Pacient ho musí do svého těla celý život dodávat injekčně. Dietní a režimová opatření jsou samozřejmě nezbytná. Novinkou v léčbě je inzulinová pumpa.

„Pumpa částečně napodobuje funkci slinivky břišní, protože kontinuálně dodává inzulín,“ vysvětluje lékařka. Nemocní musí stále kontrolovat přísun sacharidů a inzulínu, aby vše bylo v rovnováze. Je to komplikované, ale dá se to zvládnout.

Bylinné čaje? Pomáhají!

Léčivé byliny mohou pomoci jako podpůrný prostředek. Například to je list borůvky, kořen pampelišky nebo kořen lopuchu.

„Některé bylinky zvyšují produkci inzulínu slinivkou břišní. Jiné zase naopak podporují chuť k jídlu, což je dobré pro diabetiky 1. typu,“ radí Sylvie Špitálníková a dodává, že nejlepší je použít osvědčenou čajovou směs, kterou koupíme v lékárně. Směsi jsou sestavené tak, aby se vzájemně doplňovaly a byly chutnaly.

autor: PRO
Spustit audio