Cyril Svoboda dnes navštívil pardubickou firmu ERA

10. září 2004

Ministr zahraničí Cyril Svoboda dnes navštívil pardubickou firmu ERA, která vyrábí radiolokátor Věra. O tento sledovací systém, který je schopen zachytit i tzv neviditelné letouny, má zájem několik států. Česká republika chtěla nedávno prodat několik radiolokátorů do Číny - na žádost ministra zahraničí Spojených států Colina POWELLA ale od záměru ustoupila - američané ale jednu Věru kupují sami. Před týdnem pak ministerstvo obrany nedoporučilo vývoz systému do Pákistánu, ačkoli ministerstvo obchodu tento export schválilo. Ministr zahraničí Cyril Svoboda dnes Českému rozhlasu Pardubice potvrdil, že s generálním ředitelem společnosti ERA o těchto záležitostech jednal, podrobnosti ale odmítl sdělit.

"Pokud jde o vývoz tohoto zboží, tak to je vše v režimu citlivých informací, takže to není na sdělování tímto způsobem. My sledujeme dva cíle, první cíl to je ten hlavní, aby se vyváželo zboží s vysokou přidanou hodnotou, a tyto výrobky mají tuto hodnotu nejvyšší, takže tady je zájem naprosto silný, aby se tyto výrobky vyvážely pokud možno všude, kde to možné je. Druhá věc je, že se obecně sledují bezpečnostní a strategické zájmy České republiky a také našich spojenců a musí se sledovat obě dvě. Na první místě musí být sledován zájem české republiky."

Cyril Svoboda
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.