Deprese z vánočních nákupů

12. prosinec 2003

Vánoční nákupy mohou být pro některé lidi velice stresující. I odborníci říkají, že psychicky labilnější lidé mohou v přeplněných supermarketech propadat depresím či panice. Pardubická psycholožka Jana Wiesnerová doporučuje nákupy nepřehánět a spíše se zaměřit na duchovní význam Vánoc.

"Je to samozřejmě otázka financí, ale jinak začít kupovat už teď. Udělat si klidný den, klidnou pohodu, obětovat tomu třeba jedno odpoledne, když ty finance jsou a v klidu si nakoupit dárky už teď rozhodně ne týden nebo tři dny před Vánoci. Ono to není o dárcích a každý to určitě ví, ale je to o citovém obdarovávání druhých lidí, takže nepřehánět konzumenské tendence, které dnes ve společnosti jsou, ale nějakou maličkost, nějakou radost, ale rozhodně už teď, abychom měli vše připravené dopředu."

vánoční stromeček
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.