Desatero bylin jako lék na naši fyzickou i duševní bolest doporučuje bylinkářka Radka Svatošová

6. květen 2021

„Od začátku jsem jasně věděla, že se naše bylinková škola bude jmenovat „Zelená louka" - jakožto symbol prostoru plného květů a bylin a zároveň symbol čistého, prázdného prostoru, kde se buduje a tvoří," říká s úsměvem bylinkářka Radka Svatošová.

Přitom rozkvetlá louka ji kdysi pořádně trestala: od raného dětství byla těžce alergická na travní pyly. Nejkrásnější měsíce v roce trávila zavřená doma, s oteklýma očima a záchvaty kýchání. Asi proto místo botaniky vystudovala andragogiku - tedy obor zabývající se vzděláváním dospělých.

Čtěte také

I tak ovšem od malička něco pěstovala, zkoumala, nosila si do přírody atlasy rostlin - a sbírala bylinky.

Bylinky opatrně nasbíráme do proutěného košíku, látkové tašky nebo papírových sáčků a doma je usušíme ve stinné, dobře větrané místnosti. Můžeme je dát v tenké vrstvě sušit do sušící sítě nebo na čistý papír. Skladujeme je za stálé teploty ve tmě nebo v tmavých sklenicích. Ideální jsou prachovnice, ale postačí i obyčejné zavařovačky. Takto uskladněné bylinky nám vydrží zhruba rok.

Květinové limonády bylinkářky Radky Svatošové z Nemošic

Vybrala jsem pro vás desatero běžných bylin, které pomohou ulevit od fyzické i duševní bolesti. Většinu z nich v přírodě snadno najdete a jejich květy a kvetoucí natě se dají v létě sbírat. Některé si můžete i sami pěstovat na zahrádce.

Tužebník jilmový je přírodní náhrada aspirinu. Pomáhá při nachlazení a chřipce, při horečce, bolestech hlavy a při revmatismu a dně. Stejně se dá použít tužebník obecný.

Lípa malolistá a velkolistá je nádherný strom, který umí léčit už jen svou přítomností. Voňavé květy sbíráme kvůli potopudným a močopudným účinkům, působí i proti bolesti a lehce zklidňuje. Hodí se do zimních čajových směsí na chřipku a nachlazení.

Čtěte také

Řebříček obecný patří mezi bylinky se silným dezinfekčním účinkem, rozmačkaný květ výborně hojí čerstvé rány. Mimo to prospívá celému našemu zažívání, snižuje krevní tlak, pomáhá i proti závratím, nevolnostem a některým migrénám. Je to také vynikající bylinka na ženské obtíže.

Vřes obecný: jeho kvetoucí vršky se hodí do čajů na posílení psychiky a na léčení ledvin a močových cest. Vřes působí jemně a může se užívat dlouhodobě.

Třezalka tečkovaná je nejznámější bylinkou na léčbu depresí. Používá se ještě v mnoha dalších indikacích - čistí krev, má antibiotické a protizánětlivé účinky, pomáhá při poruchách trávení.

Heřmánek pravý má zevně i vnitřně úžasné hojivé účinky, působí protizánětlivě, protibolestivě, proti překyselení, umí léčit i žaludeční a dvanácterníkové vředy. Dokáže nás také krásně zklidnit.

Čtěte také

Řepík lékařský dokáže léčit celé naše zažívání, je to skvělá jaterní bylinka. Je hojivý, při bolestech v krku a ztrátě hlasu poslouží jako kloktadlo. V přírodě je stále vzácnější, proto bych vám doporučila, zasadit si ho na zahrádce. Jeho žluté květy zahrádku krásně ozdobí a vy máte zásobu bylinek po ruce.

Meduňka lékařská zklidňuje naše nervy, srdíčko i zažívání. Na zahrádkách se snadno pěstuje i množí. Na naší zahrádce už meduňka zabírá každý kousek volného místa. Vůbec mi to nevadí, přebytky zpracovávám do výborného sirupu nebo karmelitánských kapek.

Kopřiva má prokazatelné protibolestivé účinky. Ulevuje také při ischiasu, bolestech kloubů, artróze a neuralgiích. Užívíme vnitřně jako nálev a zevně jako koupel.

Chilli paprička má hřejivé a povzbuzující účinky, které se využívají při nachlazení, tlumí revmatické bolesti při slabém krevním oběhu a také zlepšují stravitelnost tučných a těžkých pokrmů. Masti s výtažkem pomáhají při artróze a prokrvování postižených kloubů. Pomohou i na bolavá záda, výtažek může vytvořit účinné anestetikum.

Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související