Dětská hřiště zůstanou otevřená. Chrudim nerespektuje doporučení vlády a věří lidem

3. březen 2021 11:39

Od začátku týdne platí přísnější opatření proti šíření koronaviru. Je omezený pohyb mezi okresy, na procházku můžete jít jen v katastru obce, kde bydlíte. Vláda také doporučila uzavření dětských hřišť. Města v Pardubickém kraji na něj reagují různě - třeba Chrudim hřiště zavírat nebude. Má to ale několik podmínek.

Chrudimská radnice chce dát dětem a rodičům šanci. Je omezený pohyb, uzavřená jsou všechna venkovní sportoviště. Lidem s malými dětmi tak moc možností nezbývá. Hřiště nechá chrudimská radnice přístupná, ale nemusí to být definitivní rozhodnutí.

Použít zdravý rozum

Záleží na tom, jak se tam lidé budou chovat, vysvětluje mluvčí Chrudimi Aleš Prokopec: „Město Chrudim v tuto chvíli dětská hřiště neuzavírá, ale apelujeme na dodržování základních opatření, jako je zakrytí horních cest dýchacích, popř. dodržování rozestupů. Tato opatření budeme namátkově kontrolovat, a pokud bude docházet k jejich soustavnému porušování, město přejde k dalším krokům.“

Návštěvníci hřišť by tak měli dodržovat hygienické zásady, jako je ochrana dýchacích cest a rozestupy. Na velkých hřištích by měla být připravená dezinfekce na ruce a také vytištěné výzvy k opatrnosti. To hlavní zůstane ale na lidech, sami musí zvážit, jestli je možné podmínky splnit. Nebo pokud by hřiště bylo plné, jestli není vhodnější jít někam jinam.

V ostatních městech regionu je přístup měst různý. Tak třeba Slatiňany na doporučení vlády reagovaly okamžitě a hřiště tam jsou zavřená. V Heřmanově Městci ještě žádná opatření neřešili, takže všechno funguje beze změny. A v Hlinsku je to stejné jako v Chrudimi, zatím se nic zavírat nebude a podle starosty Miroslava Krčila záleží hlavně na osobní zodpovědnosti lidí, aby se dopady epidemie nezhoršovaly.

Spustit audio

Související