Divadlo žije!

1. srpen 2015

To nejlepší z amatérského divadla nabídne od 1. do 8. srpna v pořadí už 85. ročník Jiráskova Hronova. Český rozhlas Pardubice z něj nabídne hodinový přímý přenos.

Přímý přenos ze zahájení 85. ročníku Jiráskova Hronova vám nabídne nejen pohled do divadelního zákulisí plného kostýmů a vůně líčidel, ale i zajímavé hosty.

Co nabídne Jiráskův Hronov?

  • inscenace činoherního, experimentujícího i studentského divadla
  • loutkové divadlo
  • poezii
  • hudební divadlo

Svým 85. ročníkem svého trvání pokračuje jako celostátní mezidruhová přehlídka amatérského divadla s mezinárodní účastí, jako nesoutěžní přehlídka otevřená všem divadelním druhům, žánrům, nejrůznějším inscenačním postupům, stylům a poetikám.

Z historie přehlídky

Jiráskův Hronov je každoročním završením divadelní sezóny v České republice, přehlídkou nejkvalitnějších inscenací a nejzajímavějších divadelních počinů, které vznikly na půdě amatérského divadla. Je současně završením systému krajských a celostátních postupových přehlídek v jednotlivých druzích a oblastech amatérského divadla. Z nich je také vybírán jeho hlavní program.

Sen noci svatojánské vystoupení ochotníků

Festival je podle pořadatelů nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska, a do roku 1951 se na festivalu vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla.

Nalaďte si přímý přenos z této významné kulturní události. V sobotu 1. srpna 2015 mezi 15. a 16. hodinou vás pozveme do Hronova na Náchodsku, do amatérského divadelního světa na Jiráskově Hronově. Vysíláním vás provedou Tomáš Peterka a Kateřina Prouzová.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.