Do babyboxu v Ústí nad Orlicí někdo odložil novorozeného chlapce

2. leden 2018 08:15

Prvním letošním dítětem nalezeným v babyboxu je chlapec, někdo ho v noci na dnešek odložil do babyboxu v Orlickoústecké nemocnici. Jde o čtvrté dítě odložené v babyboxu v této nemocnici, celkově bylo od zavedení těchto speciálních schránek odloženo 163 dětí.

„Chlapeček se narodil na Nový rok, ale do babyboxu Orlickoústecké nemocnice vstoupil až 2. ledna ve 2:36. Váží jen 2200 gramů a byl zabalený v modrém župánku s kapucí zděděném zřejmě po starším dítěti,“ uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Novorozenec dostal jméno Petr Nový.

Babybox

Naposledy do orlickoústeckého babyboxu někdo odložil dítě, novorozenou holčičku, 25. září 2016.

První letošní dítě v Pardubickém kraji je chlapec z Nekoře

03373514.jpeg

Prvním dítětem letošního roku v Pardubickém kraji je chlapec Adam Mikyska z Nekoře.

V celém Česku je 72 babyboxů, v Ústí nad Orlicí byl zřízen v roce 2008. Je to v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio