Do Chrudimi (nejen) za loutkami

10. listopad 2016

Mydlářský dům, kde sídlí Muzeum loutkářských kultur, má pod arkádami vytesaný profil šaška. Neznámý kameník tak už v sedmnáctém století předurčil, kdo tu jednou najde domov.

Matěj Mydlář byl úspěšný obchodník se svíčkami a mýdlem, byl to také lichvář a navíc se výhodně oženil. Měl tedy dostatek peněz, aby koupil v polovině sedmnáctého století dům uvnitř města Chrudimi. Dokonce si mohl dovolit i velkolepou renesanční přestavbu. Typicky gotický dům se proměnil v třípatrovou rezidenci zdobenou arkádami.

V rekonstrukci pokračoval i Matějův syn Daniel. Ten inspirován Orientem vystavěl nad domem dvě věže, ne náhodou připomínající minarety. Dodnes se jim říká hvězdárny, přestože není známo, že by tu někdy nějaký hvězdář přebýval.

Výzdoba Mydlářského domu před 400 lety předurčila dnešní obyvatele

V současnosti je zde Muzeum loutkářských kultur, které obývá ještě sousední tři domy. Vyhlídková plošina na střeše nižší věžičky je veřejnosti přístupná a je z ní fantastický pohled na celé město.

Štrůdl, začne to od moučníku

Muzeum loutkářských kultur je v Chrudimi od roku 1972, ale už dvacet let před tím se zde konal loutkářský festival. Ten slaví tento rok 65. výročí. A podle tradice začíná loutkářským štrůdlem, průvodem loutek, herců a diváků, kteří za halasného bubnování táhnou od jednoho pouličního divadélka k druhému až ke kamennému divadlu Karla Pippicha. Tam je pak festival oficiálně zahájen.

Loutkařské procesí vyrazilo z náměstí, festival právě začal

Loutkářská Chrudim není jen divadelní přehlídkou. Má také svoji seminární část, ve které se zájemci učí různé formy loutkoherectví. Pro veřejnost jsou připraveny dílny, kde si zájemci můžou vyrobit loutky i celá divadélka s kulisami.

Hurvínek - devadesátiletý hejsek

Chrudimské muzeum loutek má až do října expozici věnovanou Hurvínkovi, jedné z nejoblíbenějších českých loutek. Hurvínek v květnu oslavil devadesátileté narozeniny a je jen o šest let mladší než jeho divadelní otec Spejbl. Hurvínek je stále přidrzlý chlapec, ale je mnohem slušnější a hodnější než v dobách první republiky.

Výstavu dostal Hurvínek k devadesátým narozeninám

Za druhé světové války zatklo Josefa Skupu gestapo a uvěznilo ho v Drážďanech, Hurvínek se Spejblem putovali do trezoru. Po válce našel obě loutky na smetišti za městem neznámý chlapec. A tak se Spejbl s Hurvínkem mohli vrátit na divadelní prkna.

autor: KSA
Spustit audio