Do Hrádku vede nová stezka, cyklisté ji vyzkouší v lednu

28. listopad 2018

Cesta na kole na písníky u Pardubic bude v létě bezpečnější, stavbaři právě dokončují další kilometry nových cyklostezek, například z Doubravic do Hrádku.

Po zhruba čtyřech měsících spěje stavba do finále. Z Doubravic a až na křižovatku v Hrádku u Srchu vede čerstvě vyasfaltovaný 1,5 kilometru dlouhý úsek cyklostezky, dělníci tam dokončují zemní práce, zarovnávají terén a pokračují v osazování sloupů veřejného osvětlení. Jak řekl nezávislý starosta Lukáš Panchártek, otevření stezky plánují na leden.

Cyklostezka z Doubravic do Hrádku má být hotová ještě letos

Začíná stavba cyklostezky mezi Doubravicemi a Hrádkem

V nejbližších dnech by měla začít stavba nové cyklostezky z Pardubic směrem do Srchu. Zhruba kilometr a půl dlouhý úsek propojí místní části Doubravice a Hrádek.

Cyklostezka za 16 milionů vede podél silnice, která je sice vedlejší, ale velmi vytížená a jízda na kole tam není zrovna bezpečná. Vozovka  je úzká a hustý provoz je tam zejména v létě, kdy lidé míří k vodě na písníky. Po nové cyklostezce bude jízda bezpečnější.        

Kvůli cyklostezce padla i část lesa, dělníci potřebovali vykácet pruh, aby stezka měla dostatek místa. Podle starosty Panchártka ale káceli v lese, který patří obci a ta vytěžené dřevo prodala a peníze investovala i do stavby cyklostezky.

Bezpečně i z Přelouče

Nová cyklostezka vede i z Přelouče. Je to asfaltová zhruba dvoukilometrová trasa do Lhoty, která kopíruje vytížený hlavní tah na Kolín. Její oficiální otevření plánuje Přelouč zhruba za tři týdny a i tady bylo cílem snížit riziko střetu cyklistů s auty. Podle přeloučské starostky Ireny Burešové (ODS) zbývá ještě dodělat osvětlení a drobné zemní práce, s náklady 12 milionů i v tomto případě pomohla dotace.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související