Nové cyklostezky na Pardubicku: těsně před dokončením je úsek z Trnávky do Řečan

12. červen 2018 09:52

Pardubicko letos protnou kilometry nových cyklostezek. Aktuálně dělníci dokončují třeba asfaltovou cyklotrasu z Černé za Bory do Žižína, dodělávají taky úsek Trnávka - Řečany nad Labem a už brzy zahájí stavbu i nového tříkilometrového úseku Lhota - Přelouč.

Z Trnávky do Řečan tak bude cesta bezpečnější. Skoro kilometrový úsek je těsně před dokončením, stavba začala v dubnu a teď míří do finále, asfaltový povrch je hotový a zbývá dodělat ještě drobné zemní práce a dopravní značení tak, aby o prázdninách už cyklostezka mohla fungovat. Hodně prý pomohla i sousední obec Řečany, které se podařilo rychle vykoupit potřebné pozemky.       

Stavbu za tři miliony korun zaplatí obec Trnávka, a jak řekl nezávislý starosta Radek Valenta, obec si to mohla dovolit i díky tomu, že má příjmy z chvaletické elektrárny: „Peníze získáváme z daní z elektrárny a snažíme se je vyšetřit a teď nastala doba investic.“

Nová cyklostezka v Pardubicích spojuje Vinici s vojenským prostorem

Nová cyklostezka vede v Pardubicích z parku Vinice ke střelnici

Kolem bývalé vojenské plovárny na Vinici v Pardubicích budou už za pár měsíců moct jezdit cyklisté. Stavba nové stezky má sice teď pauzu kvůli nečekaným komplikacím, ale v květnu by měly být práce hotové. Cyklostezka je součástí projektu Náhrdelník Chrudimky, který má oživit nábřeží řeky ve městě.

Se stavbou cyklostezky z Přelouče do Lhoty zase pomůžou dotace. Radnice chce místní část Lhotu propojit bezpečnější a tři kilometry dlouhou cyklostezkou, která povede v blízkosti vytížené hlavní silnice.

Náklady budou kolem 12 milionů korun a víc než z poloviny by měl pomoct právě státní příspěvek. Zahájení stavby je podle starostky Ireny Burešové (ODS) plánované na červenec a hotovo by mělo být v září, nebo říjnu.      

Labská stezka? Zatím jen po kouscích

Už léta se mluví o výstavbě pardubické části labské cyklostezky, tedy mezinárodní trasy podél Labe od Hradce Králové do Týnce nad Labem. Jak řekl projektový manažer pardubické radnice Tomáš Jeřábek, první úsek začínají stavět z Hradce Králové na Vysokou nad Labem a dodělaný by měl být do konce letošního roku.

Tím ale výčet úspěchů končí. Zbytek cyklostezky až po Týnec nad Labem je stále v přípravě, řeší se výkupy pozemků a podle Jeřábka není vždy snadné se dohodnout s vlastníky. To se týká třeba trasy Pardubice - Přelouč. Naopak nadějně to vypadá s úsekem Vysoká - Opatovice nad Labem, pro který jsou už vykoupené pozemky a jednání s vlastníky pokročila i v případě trasy Týnec - Chvaletice.

autor: Ondřej Wolf