Do Ohrazenic pojede trolejbus

9. květen 2017

Dopravní podnik města Pardubic v letošním roce plánuje dostavbu dvou trolejbusových linek. V Ohrazenicích vymění autobus za trolejbus.

Trolejbusy v Pardubicích jezdí na jedenácti pravidelných linkách. Cestující nejvíce využívají linku č. 2, která jede z Polabin k nemocnici a dále do Pardubiček a linku č. 13, ta spojuje dvě největší pardubická sídliště, Dubinu a Polabiny, s centrem města.

„V letošním roce připravujeme dostavbu dvou trolejbusových tratí,“ uvádí ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán. „Tou první je trať z Pardubiček, ze stávající konečné u záchranné služby. Nová trasa bude pokračovat až k Zámečku, kde chceme prodloužit linku č. 2 a zajistit tak dopravu lidí k velkým zaměstnavatelům, např. firmě Foxconn.“

Druhou trolejbusovou tratí, kterou chce pardubický dopravní podnik v letošním roce dostavět, je trať z konečné v Polabinách na Sluneční. „Nová trasa bude pokračovat dál do Trnové a potom až do Ohrazenic, na stávající konečnou linky č. 6. Tam dojde k záměně autobusu za trolejbus, to znamená, že linka č. 6 bude ukončena na Sluneční a celou lokalitu Trnové a Ohrazenic bude obsluhovat trolejbusová linka č. 13,“ vysvětluje ředitel DPMP Tomáš Pelikán.

První ranní spoj pardubické MHD se místy docela zaplní

Dopravní podnik plánuje nejen změny na výše uvedených linkách, ale také obohatí svůj vozový park. Ten by se měl ještě v letošním roce rozrůst o sedm nových trolejbusů. V roce 2018 dopravní podnik získá dalších osm nových vozů klasické výbavy. Ve stejném roce by měly navíc přibýt parciální, jinými slovy hybridní trolejbusy, které budou vybaveny přídavnou trakční baterií a tak budou mít dojezd i mimo trolejbusovou síť.

„V současné době má dopravní podnik vyhlášené výběrové řízení na pořízení čtyř takových trolejbusů. Na které linky je ale nasadíme, to ještě není jasné, v současné době naši dopravní specialisté vyhodnocují optimální trasy,“ dodává ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.