Do Pardubic bude jezdit více rychlovlaků Pendolino

16. srpen 2018 11:10

Od prosince bude v Pardubicích jezdit více rychlovlaků Pendolino. Podle nového jízdního řádu České dráhy se tyto rychlovlaky vrátí v každodenním provozu na spoje obsluhující Pardubice ve 14:30 a v 16:30 ve směru z Prahy do Ostravy a krátce před 11:30 a večer před 19:30 ve směru z Ostravy do Prahy. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Více vlaků přijede do Pardubic díky opravě sedmého rychlovlaku, který byl poškozen před třemi lety při nehodě s kamionem u Studénky, a ukončení modernizace interiéru všech jednotek,“ uvedl Šťáhlavský. Pendolina budou nasazena místo pomalejších a méně komfortních spojů InterCity.

Kino, holič, pivovar. Co ukrývá pardubické nádraží?

Kultovní kino Sirius, kdo ho zažil, nezapomene

Tak jako jiná česká nádraží i to pardubické nabízelo obvyklé služby. Vedle bufetu nesměl chybět holič, trafika a knihkupectví. Jako bonus nabízelo nádraží i kino s nepřetržitým promítáním, hotel a veřejné lázně.

Proti omezování spojů Pendolino se nedávno ohradil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Některé rychlovlaky v Pardubicích neměly vůbec zastavovat, i když společně s Hradcem Králové tvoří velkou aglomeraci. V minulosti totiž přestaly v České Třebové na hlavním koridoru stavět některé rychlíky.

„Začalo to vlakem Brněnský drak, pak se to rozšířilo na všechna Pendolina, až jsme došli do fáze, že ubyly i další vlaky vyšší kvality. Jakékoliv nápady tohoto druhu se velmi dobře rozšiřují,“ řekl ČTK Netolický.

Všechna Pendolina nabídnou cestujícím nový interiér a novou službu, dětské kino. Obyvatelé Pardubického kraje budou podle Šťáhlavského těžit také z chystaného posilového spoje Praha - Ostrava - Praha, který bude jezdit pouze 14 krát do roka v přepravně zvlášť silných dnech okolo začátku prázdnin nebo svátků. Krajem bude sice jen projíždět, neboť je určen pro dálkové cestující mezi Prahou a střední a severní Moravou, odlehčí ale dalším vlakům, které obsluhují více zastávek v Pardubickém kraji.

Nádraží Pardubice 2 - Spherical Image - RICOH THETA
zdroj: ČTK
Spustit audio