Do Pardubického kraje přijelo o 10 % víc turistů, pořád jsme ale poslední

11. květen 2018 06:10

V první čtvrtině roku přenocovalo v Pardubickém kraji téměř 92,5 tisíc turistů. Meziročně jich přijelo o 10,3 % víc než loni touto dobou. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Kraj byl ve statistikách návštěvnosti na posledním místě.

„Naším cílem je, aby turisté navštěvovali památky, což se děje. A daří se. Statistiky ubytování už nezvedneme, protože u nás nejsou dostatečné kapacity,“ řekl krajský radní René Živný (Koalice pro Pardubický kraj).

Domácí hosté jsou v převaze, od ledna do března se jich v kraji ubytovalo 80,2 tisíc, o 10,6 % víc než loni. Zahraničních turistů bylo meziročně o 8,6 % víc. Ubytování si zaplatilo zhruba 12,2 tisíc cizinců. Hosté v kraji zůstali v průměru dvě až tři noci, což se dlouhodobě nemění.

Vidět Kladruby a odjet

„Právě řešíme, kolik turistů odjíždí z Kladrub, protože se nemají kde ubytovat. Už to podnikatelé pochopili a v sousedních vesnicích vznikají malé penziony a jsou zaplněné,“ řekl Živný.

Česko postrčilo hřebčín v Kladrubech do UNESCO

Starokladrubské plemeno bylo šlechtěno hlavně pro ceremoniální účely

Nominační dokumenty k zápisu kladrubského hřebčína na seznam světového dědictví již byly předány Organizaci spojených národů pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Potvrdil to mluvčí Národního hřebčína Kladruby nad Labem Pavel Douša.

Hřebčín, který chová starokladrubské koně a usiluje o zapsání na seznam Unesco, hejtmanství propaguje. Po opravách stájí a zámku stoupá jeho návštěvnost. Služby ale musí zajistit soukromý sektor, dodal Živný.

V českých hotelech, penzionech a kempech se v první čtvrtině roku ubytovaly téměř 4 miliony turistů, což bylo meziročně o 11,4 % víc. Nejvíc lidí přijelo do Prahy, poté do Královéhradeckého kraje.

Pardubický kraj je obecně víc tranzitní, turisté často zůstávají jen jeden den.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio