Dostihový spolek v Pardubicích chce pořídit bezpečnější překážky

21. červenec 2018 12:15

Dostihový spolek v Pardubicích chce pořídit za 3,5 milionu korun bezpečnější překážky pro závody steeplechase. Mají deformační zóny, které zabrání vážným úrazům jezdců i koní.

Protože jsou velmi nákladné, z vlastního rozpočtu je spolek nepořídí. ČTK to řekl místopředseda a výkonný ředitel spolku Martin Korba.

„Máme připravený projekt. Protože jsme závodiště, které se v rámci Crystal Cupu účastní mistrovství Evropy, rádi bychom zkusili možnost využít evropské dotace. Pro překážkové dostihy by jich závodiště potřebovalo devět. Jsou plastové, měkčí a déle vydrží. Jednu již od irského výrobce testuje. V Česku zatím nejsou, běžné jsou naopak v Irsku, Anglii, Austrálii a ve Francii,“ řekl Korba.

Větší bezpečí pro koně i jezdce

„Jednu jsme si koupili, abychom si ověřili její kvality a životnost. Jednu má na tréninky ještě Pepa Váňa. Opravdu nic lepšího není. Když kůň narazí do překážky, deformační zóny jsou konstruované tak, že koně i jezdce naráz katapultuje na jinou stranu a hrozí minimální riziko, že kůň jezdce zalehne,“ vysvětluje místopředseda spolku.

Větší bezpečí pro koně i jezdce

Díky tomu, že v Austrálii již závodiště disponují bezpečnými překážkami, po několika letech tam opět povolili běhat steeplechase. Korba věří, že i díky tomu bude pardubické závodiště pro účastníky atraktivnější.

160 koní a 4 dny. Pardubice hostí mistrovství ČR ve všestrannosti

Dostihové závodiště Pardubice

Všestranná způsobilost je jedna z nejnáročnějších jezdeckých disciplín, jediný olympijský sport, kde vedle člověka soutěží také zvíře. Vznikl původně z potřeby testovat koně pro náročné potřeby armády, i proto se mu říká military.

„Před Velkou pardubickou se jede klasická steeplechase, věřím tomu, že by měla i větší zahraniční účast, že by to při rozhodování majitelů zahraničních stájí hrálo roli,“ řekl Korba.

Dostihové závodiště zahajuje sezonu vždy v květnu. Pro letošek má naplánováno devět dostihových dní. Vrcholem sezony je Velká pardubická, 128. ročník se poběží 14. října. Dostihy se v Pardubicích konají pravidelně od roku 1856, kdy vznikla první dráha. První Velká pardubická se uskutečnila v roce 1874.

zdroj: ČTK
Spustit audio