Dráhu spisovatele můžete odstartovat v každém věku. Co k tomu potřebujete?

30. červenec 2015

Píšete si deníky? Zaznamenáváte si zážitky z cest? Vypadají vaše statusy na Facebooku jako krátké povídky? Proč nenapsat knihu. Není důležité, zda je vám patnáct nebo šedesát.

Spousta autorů se do toho například pustila až v důchodovém věku, kdy na to byl konečně čas. Jak začít a spět řekl v rozhlasové Radioporadně spisovatel a pedagog Lukáš Vavrečka.

Jak napsat knihu?

„Musíte si říct, co budete psát. Co to bude za téma, v jakém žánru a formě. A být na sebe tvrdí a trvat na tom," říká Lukáš Vavrečka. Když to neuděláte, může se vám stát, že sejdete z cesty. Z knížky je pak kočkopes. Čtenář pak netuší, jestli má v ruce román pro ženy, detektivku nebo akční thriller a logicky knihu odloží. „Držte se pravidel daného žánru, příběhu a neodbíhejte od tématu. Zvýšíte tím šanci, že vaše dílo bude čtivé," zdůrazňuje Lukáš Vavrečka.


Lukáš Vavrečka - prozaik, básník, esejista
Revolucionáři (2005)
Vyhnanci s křídly (2008)
Lumíkem proti své vůli (2009)
Partitura (2011)
Alibi na příští noc (2014)
Dej holce jméno (2015)

Nemusíte být profesionální spisovatelé. Můžete psát jen tak pro radost. Své zážitky z cest, deníky nebo básně. Ostatně posluchači pardubického rozhlasového studia jsou v tomto směru hodně aktivní. Posílají nám své básně, úvahy, postřehy z každodenního života. Možná byste se divili, kolik lidí píše tzv. do šuplíku.

Někdo nemá potřebu svou tvorbu ventilovat a někdo by to nejraději udělal co nejdřív. „Setkal jsem se s autory, kteří měli na svém kontě třicet básní a už plánovali, že až jich bude padesát, že je hned vydají," dává příklad Lukáš Vavrečka. Postup je ale obvykle opačný. Ze dvou stovek se dělá úzký výběr toho nejlepšího, co se nakonec objeví ve sbírce.

Můj milý deníčku

Každý má ve svém šuplíku něco jiného. Básně, povídky, koncepce románů nebo deníky. Právě deník je svébytným literárním žánrem. Dobré je, že deník člověk píše pravidelně a díky tomu si najíždí režim, který je pro spisovatelskou dráhu nezbytný. Myslíte-li to s literaturou vážně, měli byste vědět, že k tomu potřebujete mít určité vlastnosti. Patří mezi ně trpělivost a hlavně důslednost. Když přijde chvíle, kdy vám to zrovna nejde, nepolevujte a pište v určený čas navzdory potížím.

„Abyste odvedli alespoň nějaký kus práce, který později sice přepracujete nebo dokonce smažete. Dejte si cíl, že bez ohledu na cokoliv napíšete alespoň například pět stran," radí Lukáš Vavrečka. Když si naplánujete čas na psaní, využijte ho a neodbíhejte umývat nádobí nebo luxovat.

„Ve chvíli, kdy odstartujete práci na konkrétním díle, je nutné psát denně. Nevypadávat z toho procesu. Jinak vám zleniví představivost a zapomenete, co jste psali před třiceti nebo sto třiceti stranami," varuje Lukáš Vavrečka. Jednotlivé pasáže si po sobě pečlivě a opakovaně čtěte. Zapamatujete si pak fakta typu barva oči hlavní postavy, název ulice, která vede ve vašem příběhu v cukrárně.

I když nakonec kniha nevyjde tiskem, nemějte pocit marnosti. Naopak. Psaním jste smysluplně strávili svůj čas. Je to také skvělý způsob, jak si utřídit vlastní myšlenky. Vytváříte si alternativní svět podle svých představ. „Koneckonců, jestli vám na knižním trhu chybí kniha, kterou byste chtěli číst, napište si ji sami," dodává Lukáš Vavrečka.

Kurzy tvůrčího psaní

Toužíte dostat do svého pera literární řemeslo? Přihlaste se na kurzy tvůrčího psaní. Pokud je budete hledat v internetové nabídce, vybírejte pečlivě. Jsou jich tam desítky a některé slibují, že během třiceti lekcí přes email se z vás stane druhý Michal Viewegh. Raději sázejte na kurzy pořádané renomovanými školami.

Lukáš Vavrečka

„Lektor vám zadává nejrůznější úkoly od nejjednodušších po náročnější. Například napsat dialog dvou postav, které jsou v konkrétní situaci," uvádí Lukáš Vavrečka.

Během kreativních cvičení si účastník vyzkouší různé přístupy k tvorbě, vytváření postav, psaní dialogů a monologů, co se musí dodržovat při vytváření struktury příběhu.

Máte napsáno a nevíte, co teď? Nejprve dejte své dílo zhodnotit někomu ve svém okolí. Měl by to být člověk, který už má něco načteno. „Potom pošlete svou tvorbu redaktorovi nějakého literárního časopisu s tím, že byste to rádi publikovali. Oni vám dají zpětnou vazbu," říká Lukáš Vavrečka.

Dá se napsat kniha za tři dny? Odpověď uslyšíte v záznamu pořadu. Stejně jako řadu dalších praktických rad pro začínající autory. Lukáš Vavrečka také představil projekt, kdy šest spisovatelů bude v září psát on-line knihu. Jejich práci budete moci sledovat v reálném čase.

autor: PRO
Spustit audio