Duchovní učitel Petr Jano: My Romové v sobě máme něco úžasného

11. září 2020

Duchovní učitel Petr Jano 17 let působí ve Velké Británii. Věnuje se převážně pastoraci a evangelizaci Romů žijících v Londýně.

Petr Jano se narodil v Děčíně v roce 1959. Je ženatý a má dvě dcery. V roce 1990 pracoval jako sociální kurátor v Rychnově nad Kněžnou. V současné době žije ve Velké Británii a působí jako duchovní učitel.

Petr Jano

Z jakého důvodu jste do Británie odjel?

“Z České republiky jsem v roce 2003 odešel, protože proti mě byly od neonacistických skupin vytvářeny tlaky, velmi silné a agresivní. Měl jsem například na dveřích nakreslené hákové kříže, šibenice. Vedl jsem dětskou křesťanskou klubovnu a kvůli tomu, že došlo i k velmi vážnému útoku proti mojí rodině, jsem se v roce 2002 rozhodl vycestovat. V Británii jsem měl mezi duchovními přátele, kteří mi nabídli pomoc. Oficiálně jsem člověkem, který Spojené království požádal o pomoc a ochranu. Od té doby tam žiji.”

Vy jste se angažoval i za totality, tedy v době, kdy věřící neměli na růžích ustláno. Teologii jste za minulého režimu nemohl oficiálně studovat, studoval jste ji proto tajně. Jak to vlastně fungovalo?

“Po vojně jsem se vrátil do východních Čech. STB a další složky mě neustále pronásledovali a zjišťovali, jestli jsem kněz. Dali mi pokoj, až když jsem se oženil. Patřil jsem do královehradecké diecéze a mým učitelem byl páter Jaroslav Smrček z Dobrušky. Tajně jsem studoval františkánský a dominikánský směr.”

V roce 1993 až 1996 jste se nemalou měrou zasloužil o evangelizaci Romů v Evropě.

“V roce 1993 jsem se odstěhoval z východních Čech, kde jsem pracoval jako sociální kurátor, do mého rodiště v Děčíně. Tam jsme začali spolupracovat s páterem Jančíkem, kterému jsem dělal asistenta. Jeden z kardinálů, který byl pověřen evangelizací Romů ve světě, dal pokyn otci biskupovi Josefu Kouklovi z litoměřické diecéze, abychom spolu s Jančíkem evangelizovali Romy. Začali jsme proto jezdit po celé Evropě a poukazovali jsme na specifika v dějinách Romů, které jsou vlastně dějinami utrpení. My, jako romská populace, máme v sobě něco úžasného, vnímáme Jeho požehnání a ochranu.”

Spustit audio