Dýňové rizoto
K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.
Co budete potřebovat?
- 1 velkou cibuli (najemno nakrájenou)
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 150 g slaniny nakrájené na kostičky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 500 g rýže (nejlépe kulatozrnné)
- ½ dýně hokaido nakrájené na kostičky
- 1 snítku šalvěje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 70 g strouhaného parmezánu
- špetku soli a pepře
Postup:
- V kastrolu rozehřejte olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek.
- Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní.
- Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
- Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj.
- Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky. Další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte.
- S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená na skus, trvá to 20 minut.
- Během vaření dochuťte solí a pepřem.
- Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán, mělo by zůstat mírně tekuté.
- Rizoto italského typu se neohřívá, vždy vše snězte, protože krémová konzistence se ztratí.
Tip: Pokud vám zůstane zbytek rizota, vmíchejte do něj syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarujte placičky a ty opečte na rozpáleném oleji.
Související
-
Krkovička na medu
Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.