Krkovička na medu
Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové krkovice
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek: oregano, tymián, rozmarýn
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 250 ml černého piva
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- V misce zatím smícháme horčici, med, olej a bylinky.
- Cibuli a česnek rozprostřeme na dno pekáčku.
- Osolené a opepřené maso položíme do pekáčku a potřeme medovou směsí.
- Podlijeme trochou piva, přiklopíme alobalem a dáme do rozehřáté trouby.
- Po 20 minutách teplotu stáhneme na 170 stupňů a pečeme ještě hodinu a půl.
- Podle potřeby podléváme a maso i obrátíme.
- Na posledních 20 minut sundáme alobal a zesílíme teplotu na 200 stupňů.
- Podáváme nejlépe s bramborami nebo čerstvým chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.