Elektrokoloběžky v plamenech. Hasiči stále častěji řeší hořící akumulátory

11. červenec 2022 10:40

Jsou jednoduchá na ovládání, rychlá a pro cestování po městě přímo ideální. Elektrická kola, koloběžky nebo skútry si získávají větší a větší oblibu. Ale s vyšším počtem takových vozidel se více objevují i jejich požáry. A ty mají v provonání s klasickými dopravními prostředky svoje úskalí.

Hořící koloběžka vyhozená z balkonu bytovky v Pardubicích, nebo zničená garáž při nabíjení ve Vejvanovicích na Chrudimsku. To jsou některé případy požárů, které museli krajští hasiči likvidovat.

„Hořící baterie může představovat určitou komplikaci, protože stále neexistují univerzální postupy hašení, které by bylo možné aplikovat na všechny typy baterií v jakékoli situaci,“ popisuje hlavní rozdíl a také hlavní komplikaci oproti běžným zásahům mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Jedna z ohořelých koloběžek, které dohašovali pardubičtí hasiči

Zásah u takové nehody ale nemusí trvat jen několik minut. „Jednou z nepraktických vlastností baterie může být opětovné rozhořívání i po jejím prvotním uhašení. Někteří výrobci proto uvádějí jako doporučený postup při hašení baterie, ponoření do nádoby s vodou, a to i na několik desítek hodin.“

4 zásady, abyste nemuseli hasit

  1. Nenabíjet mechanicky poškozenou baterii,
  2. používat originální nabíječky,
  3. nakupovat u renomovaných prodejců,
  4. mít při nabíjení koloběžku pod dohledem.

Celorepublikové statistiky vloni stouply na 18 případů požárů vozidel s elektrickým nebo hybridním pohonem. O rok dříve to bylo o pět míň. Častá příčina je špatné nabíjení. „Lithiové akumulátory jsou náchylné na správnost nabíjení a na bezvadný stav. I při mírném přebíjení, podbíjení nebo při mechanickém poškození obalu může dojít při nabíjení ke vzniku požáru, roztržení akumulátoru a k ohrožení osob.“

Důležitý je proto i přístup majitele. Ten by neměl šetřit na správném vybavení a pohlídat si možná rizika. „Důležité je před nabíjením zkontrolovat, jestli není baterie mechanicky poškozena, používat pouze originální nabíječky, nakupovat elektrokola a elektrokoloběžky u renomovaných prodejců a důsledně dodržovat návod výrobce,“ uzavírá Vendula Horáková.

A zásadní je ještě poslední rada. Při dobíjení by měl mít majitel dopravní prostředek pod dohledem, aby měl čas reagovat na případné problémy.

Spustit audio

Související