Fasáda chrudimského muzea se dočká opravy. Složí se na ni město i kraj

29. prosinec 2021

Opravu poškozené budovy Regionálního muzea v Chrudimi zaplatí společně město a Pardubický kraj. Obě strany se několik let přetahovaly o to, kdo se o rekonstrukci památky postará.

A protože z ní opadávají kusy fasády, musí ji zakrývat ochranné bednění. Teď je na stole dohoda a taky naděje, že se na opravu už dlouho čekat nebude. Víc uslyšíte v příspěvku redaktora Josefa Kopeckého.

Dřevěné bednění zakrývá muzeum ze dvou stran a zamaskované textilií, která imituje původní barvu fasády. „My nemůžeme investovat do cizího majetku nad rámec svých závazků, které máme na základě smlouvy o výpůjčce.“ Náměstek hejtmana Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj vysvětlil, proč se hejtmanství platit opravu zničené fasády nechce.

Dohoda je na stole

Kraj má budovu muzea půjčenou do města od roku 2006 na padesát let. A smlouva na některé věci prostě nepamatuje, říká starosta Chrudimi za ANO František Pilný. „Existoval posudek, co po dobu výpůjčky je nutno do domu investovat a jaké opravy dělat. O fasádě, o takto větší rekonstrukci tam není zmínka, protože se nepředpokládalo, že by fasáda nepřežila dobu výpůjčky padesáti let.“

Obrat nastal v okamžiku, kdy se průzkumem podařilo zjistit, kolik vlastně oprava bude stát. „Klíčové je, že ta oprava nebude tak nákladná, jak se původně zdálo. Původní odhady byly až kolem třiceti milionů korun, což je obrovská částka na opravu fasády, nakonec se pak dalším průzkumem zjistilo, že by se to dalo pořídit za přibližně šest až sedm milionů korun,“ říká Línek.

A chrudimští zastupitelé kývli na kompromis. Město přispěje přes tři miliony korun, upřesňuje František Pilný. „Město Chrudim přispěje Regionálnímu muzeu částkou 3,2 milionu, to samé přispěje Pardubický kraj a zhruba milion, který by tam chyběl, bude mít z vlastních investičních zdrojů muzeum.“

Dohoda počítá s termínem dokončení opravy muzea do poloviny příštího roku.

Spustit audio

Související