Hlas umlčených. Studenti chrudimské obchodky natočili dějepisný film

15. říjen 2021

Jsou ekonomicky zaměření a dějepis ve škole nemají. Přesto se rozhodli vytvořit učební pomůcku k výuce moderní historie. Jejich film bojoval v evropské historické soutěži Eustory.

„Mohli jsme si vybrat z různých forem zpracování jako podcast, komiks anebo výstava. Nakonec jsme zpracovávali dokumentární film, protože si myslíme, že je to nejnázornější způsob předání informací. Přemýšleli jsme o desetiminutovém edukačním videu, ale jak jsme začali bádat, nabalovalo se to a snímek se natáhnul na 52 minut. Pak nás trochu honil čas, ale povedlo se nám to zvládnout,“ říkají Vítek Lupoměský a David Horák.

Doba nesvobody kolem nás

Studenti se ve filmu zaměřili na totalitní režimy pohledem regionální historie. Pracovali s méně známými příklady z Chrudimi a vesnice Perálce. S materiály jim pomáhal Státní okresní archiv a Regionální muzeum v Chrudimi. „Všichni nám vyšli vstříc. Získali jsme dobové záběry. Zpracování nám zabralo dost volného času. Hodně jsme se scházeli i přes prázdniny, dělali jsme po nocích, abychom stihli šibeniční termín.“

Film zatím nemůže být nikde zveřejněný. Na použité materiály se vážou poměrně silná autorská práva.

Ve studentském týmu chrudimské obchodní akademie byly ještě dvě dívky Viktorie Chvojková a Natálie Lupoměská. Možnost účasti v soutěži jim nabídnul učitel Michal Benda.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.