Feta z ovčího, balkán z kravského mléka. Jak ho připravit doma, radí Babské rady
Jaký je rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem? Oba se s oblibou používají do salátů, ale můžete je zkusit přimíchat i k pečeným bramborám nebo zelenině z grilu.
Rozdíl tkví v druhu mléka. Pasterizované kravské mléko je základ balkánského sýru. To tučnější řecká feta nezapře kozí a ovčí mléko.
Balkánský sýr si můžete jednoduše vyrobit i doma: připravte si 1 litr plnotučného mléka, 25 ml šťávy z citronu a 30 g soli. Do mléka zahřátého téměř na bod varu vmícháte citronovou šťávu a necháte 60 minut odstát v hrnci s pokličkou. Poté stačí přecedit přes plátýnko a v něm nechat bílou hmotu odkapat. Přidat můžete nejen sůl, ale i bylinky nebo pikantní chilli papričky.
Odkapanou syrovátku si ponechte, bude se hodit! Sýr k ní přidáte, až bude odležený přes noc, dobré je přidat i trochu soli. Hmotu i se syrovátkou vložte do krabiček s víčkem a před konzumací nechte 2 dny uležet v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.