Třešňová sezóna je v plném proudu. Co s úrodou a jak z ní vytěžit maximum?

20. červen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Třešně | Foto: Dagmar Heřtová, Český rozhlas

Třešňová sezóna je v plném proudu. Co s úrodou a jak z ní vytěžit maximum?

Třešně nejsou jen chutné, ale i zdravé. Obsahují antioxidanty, vitaminy C a A, draslík i vlákninu. Zajímavé je, že přirozeně obsahují melatonin, hormon regulující spánek, takže mohou pomoci při nespavosti.

Šťáva z nich se využívá ve sportovní výživě pro zmírnění svalové únavy a urychlení regenerace po zátěži. Stromy třešní dobře snášejí i vyšší polohy a chladnější podnebí, často se pěstují až do nadmořské výšky 700 m. Stromy se dožívají i více než osmdesáti let.

V kuchyni nacházejí červené plody uplatnění v koláčích, bublaninách, dezertech i džemech, jsou oblíbenou přísadou do čokolád nebo likérů. Nejlepší jsou ale čerstvě utržené ze stromu.

Zkuste doma třešně naložené v alkoholu. Můžete je zalít směsí cukru a rumu nebo použijte griotku. Skvělé jsou s vanilkou a hřebíčkem, do nálevu můžete přidat i špetku chilli.

  • Krmítko
    Krmítko

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.