Fiktivního génia Járu Cimrmana si národ zamiloval natolik, že v anketě o největšího Čecha vyhrál hlavní cenu

Po otci Čech, po matce Rakušan, zapomenutý velikán, největší český vědec, dramatik, pedagog a vynálezce. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Za všechna zjištění o životě tohoto fiktivního génia vděčíme pilným cimrmanologům Jiřímu Šebánkovi a Zdeňku Svěrákovi. Tito dva pánové koncem šedesátých let společně vysílali legendární rozhlasový pořad Nealkoholická vinárna u Pavouka. Tam se také idea zapomenutého génia zrodila.

Jára Cimrman se v pořadu poprvé objevil na podzim roku 1966 ještě coby řidič parního válce, zaměstnanec národního podniku Stavby silnic a železnic. Pak jeho postava zmizela, aby se zanedlouho vrátila v podobě neznámého génia, o jehož životě a díle je třeba bádat. A pak už byl jen krůček k založení vlastního divadla.

Spolek našel útočiště v Malostranské besedě, kde 4. 10. 1967 uvedl hru Akt. A přibyly další osobnosti – neherci, z nichž se díky pátrání po odkazu zapomenutého českého giganta staly herecké hvězdy.

Járu Cimrmana si národ zamiloval natolik, že v anketě o největšího Čecha dostal v roce 2005 nejvíc hlasů a organizátoři ho jako neexistující osobnost museli vyřadit.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio